Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere designer grøn landsby – i Holland

Flyt ind i et grønt og højteknologisk bofællesskab, hvor de friske fødevarer fremstilles på stedet, og vand, el og affald indgår i et lukket kredsløb, lyder visionen.

Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er vi alle dømt til at bo i tætbefolkede megabyer, når klodens befolkning vokser til 9 milliarder?

Ifølge fremtidsforskerne vil tre fjerdele af verdens befolkning skulle klumpe sig sammen i storbyerne, når vi nærmer os midten af dette århundrede.

Men måske findes der en anden vej. En vej, hvor vi kan bo i små selvforsynende landsbyfællesskaber med alle moderne bekvemmeligheder. En vej, hvor vi kan forene det bedste ved byen og landet, samtidig med at vi passer på klimaet og planeten.

»Planetens fremtid er det største spørgsmål for designere og arkitekter i dag«, siger arkitekt Sinus Lynge fra den danske tegnestue Effekt. »Og ja, det er en designopgave, og den vedrører alle aspekter af det moderne liv – hvordan vi bor, arbejder, transporterer os og spiser. Kan vi designe en form for urbanisering, som ikke kræver store tilførsler af vand og enorme mængder affald, og som samtidig giver fødevaresikkerhed?«.

Selvforsyning er målet

Svaret på denne udfordring hedder ifølge Sinus Lynge ReGen Villages, som han også beskriver som »øko-landsbyernes Tesla«. En lokal løsning, hvor mindre byenheder genererer deres egen energi, vandforsyning og mad.

Indholdet af din skraldespand bliver genanvendt i et lille biogasanlæg, som forsyner landsbyens huse og biler med strøm sammen med solceller på tagene. Affaldsrester bliver til foder til høns, kaniner og kyllinger, og det grå spildevand bliver brugt til at vande grøntsagshaverne.

En insektfarm leverer foder til fiskeopdræt, og spildevandet fra fiskene anvendes i store indendørs drivhuse, hvor der dyrkes mad i vertikale såkaldte aquaponi-systemer, som kombinerer fiskeopdræt med mikrogrønt.

»Hvis du flytter ind i en ReGen Village, kommer du til at bo i et hus, der arbejder for dig. Du køber et hus, men du køber også en andel i den fælles infrastruktur, hvor du får leveret friske grøntsager, kød og fisk. Du skal ikke selv passe dyrene eller grøntsagerne, for nogle af beboerne er medarbejdere, der leverer denne service til de øvrige som en slags viceværtsfunktion«, forklarer Sinus Lynge.

Der er naturligvis heller ingen ekstraregning for el, varme og vand.

Ideen til ReGen Villages kommer fra Silicon Valley, hvor forsker ved Stanford-universitetet James Ehrlich, som er specialist i økologi og lukkede højintensive fødevaresystemer, har stiftet en spinoff-virksomhed for at virkeliggøre visionen om en moderne økologisk landsby.

Min mailserver er ved at brænde sammen af folk fra hele verden, som er helt vilde efter at bo i et fællesskab som dette

»Jeg har selv boet i New York, og det er en fantastisk by«, siger James Ehrlich over telefonen fra Venedig, hvor ReGen-projektet er udstillet i den danske pavillon på biennalen. »Men den er sårbar, det så vi under orkanen Sandy. Derfor kigger vi på byernes randområder, hvor folk stadig kan være i nærheden af byen, men hvor de kan bo i et lokalsamfund, som er selvforsynende med fødevarer og energi, og som ikke producerer affald«.

En skov af mad

Husene i ReGen-landsbyen kommer i forskellige størrelser, men er alle udbygget med store glasstrukturer, så man åbner sin stuedør ud til et grønt væksthus fyldt med liv.

Lige uden for glasvæggene kan man se dyrene græsse og køkkenhaverne gro. Måske mødes man efter arbejdstid med naboerne mellem aquaponi-reolerne til hyggeligt samvær og tager en kurv med hjem fyldt med friske varer til dagens aftensmåltid.

»Vi vil dyrke en skov af mad inde i et drivhus«, siger James Ehrlich. »De her systemer kan virkelig producere meget. Ideen er, at hvor du end går hen i en ReGen Village vil der være noget spiseligt, du kan plukke«. Der bliver også en jævn forsyning af protein i form af æg og kød fra fjerkræ og andre ’klimavenlige’ dyr, mens de store røde bøffer måske vil være noget, man en gang imellem køber sig til udefra eller fra et ’rigtigt’ økologisk landbrug i nabolaget.

Der er heller ikke forbud mod at ’importere’ produkter som ost, kaffe eller vin, forsikrer Sinus Lynge. Men i princippet kan systemet producere mad nok til at forsyne beboerne.

Hele landsbyen er ’off-grid’, det vil sige, at der er ikke gravet ud til vandrør, kloakker, fjernvarme og elforsyning – det klarer man alt sammen selv, og dermed er man også friholdt for strømsvigt, stigninger i olieprisen og andre udefrakommende ubehageligheder.

Og frem for alt belaster man ikke de store fælles systemer, som i dag har svært ved at følge med byernes eksplosive vækst. Oprindelig skulle verdens første ReGen Village bygges et sted i Danmark, men sådan blev det ikke, fortæller James Ehrlich.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har besøgt Danmark otte gange de sidste to år og haft møder med byråd over hele landet, som har vist stor interesse«, fortæller James Ehrlich. Blandt de byer, der har været drøftet planer med, er Nykøbing Falster, Roskilde, Odense og Frederikssund, som bygger den nye bæredygtige bydel Vinge.

»Men så kom der en ny regering i Danmark, som var en smule mindre grøn i sin tankegang. Og selv om Danmark stadig er et skønt land, og der er mange vidunderlige mennesker overalt, kunne vi mærke en forandring, et skifte ... og så mødtes jeg med den hollandske regering, og de var ekstremt interesserede«, fortæller han.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) kender ikke omstændighederne bag ReGen Villages beslutning, men han afviser, at regeringens grønne besparelser generelt har mindsket udlandets interesse for Danmark.

»Det er ikke det billede, der tegner sig, når jeg rejser rundt i verden. De seneste måneder har jeg været i Kina, Saudi-Arabien, Qatar og New York, hvor en lang række danske virksomheder viser, hvad deres bæredygtige løsninger kan«, siger han.

Vil ud til hele verden

Meget hurtigt blev planerne konkrete i den hollandske kommune Almere, som er i gang med at bygge en helt ny bydel på ’bar mark’ for at imødekomme væksten – Almere har gode togforbindelser til både Rotterdam og Amsterdam, fortæller Sinus Lynge.

Jorden er nu reserveret til de første fire enheder med 100 boliger i alt. En mellemstor familiebolig kommer til at koste omkring 3 millioner danske kroner, hvilket er en helt almindelig pris også i Holland.

»Det bliver en økologisk landsby designet med skandinavisk æstetik, med hollandsk snilde i at bygge under havniveau og teknologi fra Stanford«, siger James Ehrlich.

Især efter at projektet har været omtalt i hollandsk tv, kommer der mange opkald fra folk, der spørger: Hvornår kan vi flytte ind?

»Faktisk har vi en enorm efterspørgsel. Min mailserver er ved at brænde sammen af folk fra hele verden, som er helt vilde efter at bo i et fællesskab som dette«, siger James Ehrlich.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både han og Effekts arkitekter er bevidste om, at projektet i sin nuværende form og prisleje egner sig bedst til et velstående vestligt land. Der er forhandlinger i gang med bl.a. Lund i Sverige, og Norge og Tyskland er også mulige placeringer for de næste landsbyer.

Men på sigt skal erfaringerne bruges til at udvikle modellen, så den også bliver anvendelig for den voksende middelklasse i storbyer i Indien og Afrika, hvor der er kæmpe problemer med tilslutning til vand, kloak og el i de mange nye byer og byområder.

»Hvis middelklassen i Asien og Afrika flytter ind i villakvarterer som dem, vi kender fra de amerikanske forstæder, så dør planeten. Vi er nødt til at vise dem, at det nye statussymbol er ReGen-livsstilen«, siger James Ehrlich, som stadig håber, at der en dag vil komme en ReGen Village i Danmark.

»Jeg elsker virkelig Danmark, og jeg ville så gerne gøre det dér«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden