Kapløb. Således kommer den færdige bygning til at se ud. Spørgsmålet er nu, hvilken udgave bliver først færdig - originalen eller kopien?
Foto: Zaha Hadid Architects

Kapløb. Således kommer den færdige bygning til at se ud. Spørgsmålet er nu, hvilken udgave bliver først færdig - originalen eller kopien?

Arkitektur

Kopiglade kinesere kopierer hel bygning - før den er færdig

Nu er det ikke kun designertasker og dvd'er, der priatkopieres i Kina. En kopi af en bygning er ved at blive opført.

Arkitektur

Der synes ikke at være nogen grænser for, hvad kineserne kan og vil kopiere.

Spredt ud over det store land findes i dag replikaer af blandt andet Eiffeltårnet, Det Hvide Hus og en østrigsk landsby. Kinesiske tv- og filmmanuskriptforfattere stjæler uden skrupler plot fra deres amerikanske kolleger.

LÆS OGSÅ

Og ofte er videnskabelige rapporter fra Kina fyldt med afskrift og plagiat af andre landes videnskabsmænds arbejder.

Men nu har kineserne løftet kopifænomenet en etage højere op og kopieret en bygning, tegnet af en berømt arkitekt – og vel at mærke inden den originale bygning er færdigopført.

Overhaler originalen

Det er den iransk-britiske stjernearkitekt Zaha Hadid – i Danmark mest kendt for den spektakulære tilbygning til kunstmuseet Ordrupgaard i Charlottenlund – der er blevet udsat for den usædvanlige kopiering.

Hun har tegnet et stort kontor- og forretningskompleks i hovedstaden Beijing. Projektet blev offentliggjort i 2011, og byggeriet, der er i fuld gang, forventes færdigt næste år.

Men, skriver britiske The Independent, et andet sted i Kina, nærmere bestemt i Chongqing, er driftige folk i gang med at rejse et bygningsværk, som i bemærkelsesværdig grad ligner Zaha Hadids.

LÆS OGSÅ

Og kopisterne har fart på. Meget tyder således på, at kopien bliver færdig før originalen.

Der eksisterer i dag ikke kinesisk lovgivning mod kopiering af endnu ikke opført arkitektur, så overgrebet mod Hadids ophavsret får formentlig ingen konsekvenser.

Arkitekten selv tager det efter sigende roligt. Måske fordi hun står bag 11 kinesiske bygningsværker under opførelse.

Og hvad betyder så en enkelt kopi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce