Flot/grandiost? Byggerier som Sheraton Huzhou Hot Spring Resort i byen Huzhou i Zhejiang-provinsen i det østlige Kina er ikke populære hos det kinesiske kommunistparti. Foto: Wang Quian

Flot/grandiost? Byggerier som Sheraton Huzhou Hot Spring Resort i byen Huzhou i Zhejiang-provinsen i det østlige Kina er ikke populære hos det kinesiske kommunistparti. Foto: Wang Quian

Arkitektur

Kina stopper opførelsen af »mærkelige« bygninger

Kommunistpartiet i Kina vil sætte en stopper for »overstore, fremmedartede og mærkelige« bygninger.

Arkitektur

Der er masser af eksempler på de mærkelige bygninger i Kina. For eksempel er der højhuset i Xiamen, der ligner et par enorme bukser, som står af sig selv og stritter op i luften.

Der er en bygning i Chongqing, som kineserne har hånet, fordi den ligner en rodet bunke spisepinde. Der er den runde bygning i Wuxi, der ligner en gigantisk og brun tekande.

Og så er der kopierne. For eksempel behøver kineserne ikke at rejse til Paris for at se Triumfbuen, for der står en kopi af den i landsbyen Huaxi i Jiangsu. Der er også flere kopier af Eiffeltårnet rundt om i Kina. For eksempel i Hangzhou og Fuqing. Og Det Hvide Hus i Washington? Det er en populær bygning, som der er mindst et par håndfulde kopier af i Kina.

Det handler om at se fornuftigt på tingene. Når man gør det, vil der ikke komme flere mærkelige bygninger

Allerede i 2013 forsøgte regeringen at sætte en stopper for kopierne og de lidt for fantasifulde byggerier, der i de senere år er skudt op i de hurtigtvoksende byer i Kina. I 2014 holdt præsident Xi Jinping også en tale, hvor han insisterede på, at kineserne skulle stoppe med at opføre »mærkelige« bygninger.

Nu prøver man så igen. Kommunistpartiet er netop kommet med et direktiv, hvor man forbyder »overstore, fremmedartede og mærkelige« bygninger, fordi de udviser »mangel på kulturelle traditioner«.

Derimod skal nye bygninger i de kinesiske byer være »anvendelige, økonomiske, miljøvenlige og pæne at se på«, lyder det i direktivet.

Der er dog ikke tale om, at der kommer konkrete og målbare regler, lyder det fra Yang Baojun, der er vicepræsident i Kinas Akademi for Byplanlægning og -research.

»Det handler om at se fornuftigt på tingene. Når man gør det, vil der ikke komme flere mærkelige bygninger. Der vil ikke blive udstedt instrukser om, hvordan man definerer ‘mærkelig’, som så kunne følges op med forbud«, siger Yang Baojun i en udtalelse fra bolig- og byministeriet.

Kaotisk byplanlægning

De nye regler er en del af nye retningslinjer for byernes udvikling. Omkring 1949, da Kinas Kommunistparti grundlagde folkerepublikken, boede kun cirka 10 procent af befolkningen i byerne. I dag er det over halvdelen af de nuværende 1,35 milliarder kinesere, som bor i byområder.

Og langt de fleste er flyttet fra land til by i de seneste 3 årtier. Det er en enorm folkevandring, der har fået byerne til at svulme, og de hurtigtvoksende millionbyer har skabt enorme problemer med bl.a. byggeaffald, offentlig transport og flaskehalse i infrastrukturen og forurening.

For eksempel er de fleste nye boligområder i især de velstillede byer siden 1990’erne blevet bygget efter en model, hvor højhusene er omkranset af en mur, og hvor der er vagter ved indgangene. Små samfund, der er afskærmet fra omverdenen og byen omkring dem.

Det forsøger regeringen nu at forbyde. I stedet vil man »fremme udviklingen af kvarterer i byerne, der er åbne, bekvemmelige, passende store« og »harmoniske«.

De nye regler går også efter den »kaotiske udbredelse af grandiose, vestligt-tilbedende, mærkelig arkitektur«. Og det betyder måske, at vestlige arkitekter som Rem Koolhas og Zaha Hadid, der i flere år har set Kina som en legeplads for deres kreativitet, nu bliver harmoniserede.

SE OGSÅ

Siden præsident Xi Jinping kom til magten, har partiet gennemført en kampagne, hvor man advarer mod »vestlige værdier«. Det har for eksempel været ytringsfrihed, demokratiske institutioner og uafhængige domstole. Ifølge kritikerne har Xi Jinpings kampagne ført til, at byplanlæggerne i et stykke tid er gået efter langt mere konservative projekter.

Allerede sidste år sagde Patrik Schumacher, leder af Zaha Hadid Architects, til magasinet Dezeen, at det var blevet sværere for udenlandske arkitekter at få projekter i Kina.

Feather Zhang har bidraget med research

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce