Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Vargo Nielsen Palle og ADEPT
Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De har holdt på hemmeligheden siden jul: Nyuddannede arkitekter skal tegne Aarhus' nye arkitektskole

En åben konkurrenceform skulle sikre, at både kendte og ukendte arkitekter kunne byde ind med en ny skole. Yngste team vandt.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige inden juleferien fik den 29-årige arkitekt Mathias Palle en opringning, der var ved at sende ham i gulvet. Af glæde.

I dag må han sige højt, hvad der blev sagt i telefonen: Han og de jævnaldrende kolleger, Jonas Snedevind Nielsen, 28, og Brian Vargo, 28 år, alle nyuddannede, har vundet den internationale arkitektkonkurrence om at bygge intet mindre end en ny arkitektskole i Aarhus.

Den eksisterende arkitektskole har ni adresser og har længe savnet nye lokaler. Nu vil Bygningsstyrelsen opføre en helt ny skole i en kommende bydel bag Godsbanen i Aarhus. Og yngste team har vundet arkitektkonkurrencen:

»Vi var oppe mod nogle sindssygt dygtige arkitekter, så det er helt vildt. Vi kan næsten ikke forstå det«, fortæller Jonas Snedevind Nielsen fra en tegnestue, der er så nyetableret, at den end ikke har åbnet hjemmeside.

»Det viser, at dommerpanelet har kigget på projekterne og ikke ladet sig forblænde af, hvem der har indsendt dem«.

Den unge arkitekt understreger, at de tre i forløbet har indgået et samarbejde med et team af garvede arkitekter og rådgivere, men han står som en af signaturerne på et byggeri til 261 millioner kroner. Det skyldes selvfølgelig først og fremmest evner og talent, men det hænger også sammen med en særlig konkurrencemodel:

Normalt i højt profilerede arkitektkonkurrencer prækvalificerer man anerkendte og garvede tegnestuer og inviterer dem til at deltage i et lukket konkurrenceforløb. Det betyder, at de dygtigste og mest anerkendte konkurrerer med hinanden om al verdens byggeprojekter.

Foto: Vargo Nielsen Palle og ADEPT

Men da Arkitektskolen Aarhus skulle have nye rammer, skulle det være anderledes, siger rektor på skolen, Torben Nielsen.

»Typisk skal man have præsteret noget lignende før for at komme i betragtning, men på den måde bliver det svært for nye kræfter, måske med nye ideer, at komme til«, siger han.

I stedet inviterede Arkitektskolen og Bygningsstyrelsen, der er bygherre, til åben konkurrence, hvor enhver kunne sende forslag. Der kom 230, og blandt dem blev tre, herunder de unge vindere, udpeget til at deltage i et videre forløb med tre prækvalificerede fra arkitekturens sværvægtsklasse: Lacaton & Vassal fra Frankrig, SANAA fra Japan og BIG fra Danmark.

At det unge team vandt, er overraskende, men det kan glæde en rektor med ansvar for studerende:

»Med den valgte konkurrencemodel har vi givet unge arkitekter en mulighed, og så vinder det yngste team overhovedet! Det bekræfter mig i, at den konkurrenceform var rigtig«, siger Torben Nielsen.

Det viser, at dommerpanelet har kigget på projekterne og ikke ladet sig forblænde af, hvem der har indsendt dem

Vargo Nielsen Palle, som den til lejligheden skabte tegnestue er kommet til at hedde, står ikke alene med Danmarks første nyopførte arkitektskole. De har til konkurrencen koblet sig med erfarne arkitekter og ingeniører, fortæller Jonas Snedevind Nielsen:

»Vi var klar over, at det var vigtigt at finde support, og vi valgte nogle dygtige samarbejdspartnere, men ikke nogle store, internationalt kendte«, siger han.

»Vi er ikke dem med den store pen, og vi vil heller ikke være det. Vi har favnet, at vi var underdogs og har kørt lavt hierarki og tværfaglighed fra begyndelsen. Ingeniøren var med fra dag 1, og når vi mødtes hver fredag for at se på skitser, var alle med«.

Arkitekturfabrik

Vinderprojektet er et 'eksperimenterende laboratorium' for arkitektur, mere end det er en klassisk arkitekturskole, mener skaberne selv, og de har ladet sig inspirere af den kommende skoles nærmiljø med midlertidig arkitektur og kreative græsrødder omkring Godsbanen i Aarhus:

»Det er et miljø, der fortæller, at hvis man giver folk de rigtige værktøjer, kan de selv. Den tankegang har vi forsøgt at ramme med et projekt, der gerne vil åbne sig og interagere med omgivelserne«.

Og en enig jury er faldet for den tankegang og et byggeri, der har 'overraskende rå fabrikskarakter' og forholder sig til en arbejdsproces, der den ene dag kræver plads til 1:1 modeller og den næste dag kræver ro til eftertanke.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har vurderet projekterne på, hvordan de lægger sig ind i et allerede eksisterende miljø, og hvordan man bevarer nogle af stedets hovedtræk og den grønne kile i området«, siger rektor på Arkitektskolen i Aarhus og medlem af juryen, Torben Nielsen.

»Det lever det her projekt op til. Vi ser et spændende projekt, som kan give noget tilbage til byen«.

Torben Nielsen synes, at det er et flot byggeri, der vinder, men det er ikke det mest spektakulære:

»Måske er det det mindst ikoniske af forslagene. Det viser sig ikke frem i kraft af form, men det er det mest fleksible projekt og det, der åbner sig mest for byen«, siger Torben Nielsen.

»Det er dét projektet kan: Det krænger sig ud. Det vender sig ikke kun indad«.

Arkitektskolen i Aarhus ventes at stå færdig i 2020.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden