0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nyhed

Tilbage til 1700-tallet

Europa Nostra-prisen gives til Fredensborg Slotshave, som siden 2009 er blevet restaureret, så haven står, som den engang blev udtænkt.

25. maj 2021
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af Danmarks prægtigste haver modtager restaureringsprisen The European Heritage Award af den internationale kulturarvsforening Europa Nostra. Prisen gives til Fredensborg Slotshave nord for København, der i løbet af de seneste år er blevet restaureret, så natur og kultur går op i en højere enhed. Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fredensborg Slot og Slotshave blev grundlagt i 1720’erne og omlagt i 1760’erne af den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin. Han hentede inspiration i den franske solkonge Ludvig den 14.s have ved Versailles uden for Paris. Slotshaven i Fredensborg blev udstyret med skulpturer af den danske billedhugger Johannes Wiedewelt og udgjorde et prægtigt havekunstværk, hvor slot, havekunst og billedkunst fremstod som en enestående helhed.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har stået for havens restaurering, hvor man nu kan opleve lange alleer med lindetræer og kastanjer, 90 nyhuggede skulpturer i sandsten og marmor samt genskabelsen af Brede Allé med intet mindre end 258 lindetræer.

Thomas Rahbek (Pr)
Foto: Thomas Rahbek (Pr)

Fredensborg Slotshave er Danmarks største og fineste barokhave, og hæderen er tildelt i kategorien ’Bevarelse af kulturarv’ for den langsigtede restaurering, hvor der har været fokus på at restaurere og genskabe haven, så den står lige så smukt, som den blev udtænkt i 1700-tallet.

Foto i toppen af artiklen: Carsten Ingemann (Pr)

Læs mere:

Læs mere