Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jørgen Bitschs bidrag til den iranske karikaturkonkurrence, der i alt omfattede 1.200 indsendte bidrag. Den danske tegner endte blandt 200 finalister. Tegning: Jørgen Bitsch

Jørgen Bitschs bidrag til den iranske karikaturkonkurrence, der i alt omfattede 1.200 indsendte bidrag. Den danske tegner endte blandt 200 finalister. Tegning: Jørgen Bitsch

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk deltager i iransk holocaust-konkurrence

Den iranske satirekonkurrence med holocaust som tema var en succes, mener den danske deltager Jørgen Bitsch. Han er blandt de 200 finalister, og hans tegning er blandt de tyve, som er set af flest på konkurrencens hjemmeside.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Der er ikke noget antijødisk eller holocaustfornægtende i at gøre opmærksom på verdens tilstand«, mener satiretegneren Jørgen Bitsch.

I går var sidste dag, hans tegning ’Where’s the real holocaust?’ blev udstillet i Teheran.

Jørgen Bitsch blev aldrig tilbudt at tegne Muhammed, til gengæld er hans visuelle sammenligning af holocaust med Vestens nuværende undertrykkelse af den tredje verden og fremtidens miljøkatastrofer blandt de 200 finalister i den konkurrence, som den iranske avis Hamshahri udskrev i anledning af Jyllands-Postens profettegninger.

Relevant emne for satiriker Den iranske konkurrence er en succes, mener han.

»Konkurrencen er på ingen måde slået fejl. Det virker mærkeligt, at medierne siger, at den er slået fejl, fordi kun meget få tegninger er antisemitiske eller holocaustbenægtende. Det var aldrig konkurrencens udgangspunkt. Så havde jeg ikke deltaget. Det er en konkurrence med satiretegninger af det vestlige tabu holocaust«, forklarer Jørgen Bitsch.

Hvordan fandt du på at deltage i en iransk satirekonkurrence med holocaust som tema?

»Jeg fandt linket til www.irancartoon.com på Politikens hjemmeside. Der var jeg inde og læse om konkurrencen. Det et af de mest relevante emner, du kan tage fat på som satiriker, hvis du mener andet end pjat med dit hverv. Det er et stort spørgsmål, som vedrører hele menneskeheden«.

Højrefløjen tørrede lorten af
Hvorfor skal opfattelsen af holocaust udfordres?

»Hvis du tager historikere som Norman Finkelstein og Zygmunt Bauman, så er opfattelsen af holocaust blandt anerkendte forskere, at holocaust ikke er et resultat af en syg mands fantasier, men en politisk vedtaget industriel masseudryddelse. Et resultat af den industrielle rationalitet, når den går allermest amok. Det værste eksempel, vi har set indtil videre, er så Nazityskland, men det kunne i princippet gå ud over en hvilken som helst anden befolkningsgruppe. Det er den eneste holdbare måde at anskue holocaust på historisk, hvis holocaust ikke skal fungere som en legitimering eller en afledning fra andre forbrydelser«.

Men ikke alle ser det sådan?

»I firserne havde vi det, vi kalder den tyske historikerstrid, hvor nogle forfægtede det modernistiske synspunkt, at holocaust var enestående i sin forbrydelse og ikke kunne sammenlignes med noget som helst, at det var resultatet af en irrationalitet. Over for det havde vi en højrefløj, som prøvede at tørre lorten af på totalitære systemer, blandt dem vores egen Bent Jensen. De mente, at den slags kunne ske i et hvert totalitært system. Senere er de modernismekritiske forskere kommet til, som mener at essensen af holocaust er den industrielle rationalitet, og at det principielt kan ske igen. Hvis man skal vise sin respekt for holocaustofre, så synes jeg, at det er den bedste måde at gøre det på. Frem for at gøre det til en anakronisme skal man reflektere over, hvad essensen er, og om det kan ske igen«.

Skjult censur
I din tegning siger du, at holocaust sker lige nu, bare i den tredje verden?

»I den tredje verden i dag er betingelserne ikke noget, der er kommet oppe fra Gud eller ved tilfældigheders magt. Det er menneskeskabte betingelser. De er et resultat af politiske prioriteringer og dermed politiske beslutninger«.

Men hvorfor skal det sammenlignes med holocaust?

»Så vidt jeg ved, så betyder holocaust massedød, eller noget i den retning. Det er farligt at sige, at det ikke kan sammenlignes med noget som helst, for hvor er så stopklodserne for andre forbrydelser?«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

'Man kan lave satire over alting'

De fleste andre tegninger fokuserer på holocaust som legitimering af undertrykkelse af palæstinensere. Kan man det?

»I Israel har zionistiske kræfter appelleret til holocaust-martyriet og påstået, at hvis Arafat skulle sammenlignes med nogen, så skulle det være Hitler. Hvis nogle på den måde forsøger at tage patent på at være ofre, så kan det kun ende med nationalistisk undertrykkelse. Det var også ideologien i Nazityskland, hvor tyskerne så sig som ofre for en verdensjødisk undertrykkelse. På den måde stiller tegningerne vel antizionisme op mod zionisme. Men der sker ofte det, at tonen bliver radikaliseret. Der er fandens til forskel på at diskutere Israels berettigelse og at ville drive dem ud i havet. De har ret til at bo der, men fordi de er mennesker, og ikke fordi de har den rette stamtavle«.

Ville du have tegnet Muhammed, hvis du havde fået tilbuddet?

»Det kommer meget an på, hvordan Jyllands-Posten havde præsenteret det. Jeg har lidt svært ved at forstå den berøringsangst. Man har altid kunnet lave satire over alting. Der har bare været større eller mindre grad af censur, og det er kun blevet værre med tiden. Hvis du ser den tegning, Herluf Bidstrup i sin tid lavede af Uncle Sam med hagekors som sporer på cowboystøvlerne, så var det jo ikke et forsvar for nazisme, men sådan ville den nok blive set i dag. Censuren er skjult i dag, men det betyder ikke, at den ikke er her«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden