Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Glyptoteket: Vi har købt alt i god tro

Glyptotekets direktør, Flemming Friborg, vil have udryddet misforståelserne med de italienske myndigheder, som udbeder sig oplysninger om mistænkelige køb til museets etruskiske samling.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Glyptotekets etruskiske samling findes en række genstande, der frem til 1977 er indkøbt af museets daværende direktør, Mogens Gjødesen, via en italiensk smuglerduo med Giacomo Medici som gravplyndrer og Robert E. Hecht som hvidvasker.

De har kritiseret det danske museum for ikke at bidrage til opklaringsarbejdet.

Nu er Glyptotekets direktør parat til at samarbejde.

Flemming Friborg, du er direktør for Glyptoteket. Hvordan forholder du dig til de mistænkelige opkøb til den etruskiske samling i 1970’erne, som de italienske myndigheder vil have redegjort for?

»Vi har lidt forgæves forsøgt at forklare, at vi ikke siden 1978 har erhvervet ting illegalt. Men Politiken ved tilsyneladende næsten mere om sagen og har bedre kontakt til de italienske myndigheder end os på Glyptoteket«.

»Nu vil vi prøve at få redet trådene ud og få ryddet misforståelserne mellem os og myndighederne i Italien af vejen. Vi vil tage et møde med dem og se, om vi kan finde ud af et samarbejde. De blev afvist i første omgang af juridiske grunde. Myndighederne i Italien kontaktede de danske myndigheder og ikke decideret Glyptoteket, og så gik det på den måde.«

'Købt i god tro' Var du bevidst om, at genstandene var købt af en smuglerduo?»Genstandene er købt i god tro. Man har i løbet af 1970’erne på baggrund af indicier fundet ud af, at tingene muligvis ikke helt var, som de skulle være. Men det hører også med til historien, at der er sket meget siden 1970’erne og frem til nu«.

»Det er gammel museumspraksis, at man samler så meget, man kan – uden altid at få spurgt nøjagtig, hvor tingene kommer fra. I dag samarbejder vi med fagfolk i de lande, fundene stammer fra, og står for en mere ansvarlig omgang.«

Hvad er ansvarlig omgang med museumsgenstande?

»Først og fremmest at man overholder en grundregel om at sikre sig, hvor tingene kommer fra, og ikke indkøbe ting til samlingen, hvis de er kommet frem på illegitim vis.«

Kan du forestille dig en løsning, hvor Glyptoteket i lighed med amerikanske museer leverer dele af samlingen tilbage til Italien?

»Jeg kan forestille mig mange forskellige ting. Håbet er at finde en løsning, der kan tilfredsstille begge parter. Gerne gennem samarbejdsaftaler i stil med det, vi faktisk allerede har med den kommune i det etruskiske område, der kaldes Sabinerlandet. Hensigten her er at vise tingene på skift og simpelthen bytte værker hvert femte eller tiende år«.

Et umuligt udredningsarbejde

Har Glyptoteket i dag et moralsk ansvar for den måde, der blev opkøbt ting på i 1970’erne?»Spørgsmålet forbinder sig med hele verdens museumshistorie. Samlingerne hviler historisk på, hvordan de forskellige lande i verden og Europa har interageret med hinanden både politisk, kulturelt og økonomisk«.

»Min personlige holdning er, at der ikke er nogen ide i at gennemgå samlingerne fra Louvre til Glyptoteket med en tættekam for at finde ud af, hvad der er købt i det ene eller det andet århundrede og hvem, der var ansvarlig. Et umuligt udredningsarbejde«. Vil I nu være villige til at give de italienske myndigheder de oplysninger, de efterspørger?»Ja, der er ikke nogen hemmeligheder i dem«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden