Mikael Wulff og Anders Morgenthaler er ikke helt vildt vrede over sammenfaldet mellem deres stribe og en reklame for Volkswagens Golf GT.
Foto: JAN GRARUP

Mikael Wulff og Anders Morgenthaler er ikke helt vildt vrede over sammenfaldet mellem deres stribe og en reklame for Volkswagens Golf GT.

Kultur

Wulffmorgenthaler-fans vrede over Golf-reklame

En reklame med en frø, der slæbes væk af en flue, har skabt harme på vegne af tegneserien. Selv beskyldes de for at plagiere Gary Larson.

Kultur

Hvad betyder det egentlig, hvis en flue er stærk nok til at slæbe væk på en frø, der har forsøgt at spise den?

Ifølge denne stribe fra tegneserieduoen Wulff-Morgenthaler er det indbegrebet af ydmygelse for mandlige frøer - i hvert fald hvis hændelsen sker for øjnene af frøfar og en af hans venner.

Ifølge reklamebureauet DDB's reklame for Volkswagens Golf GT illustrerer det bomstærke insekts ydmygelse af frøen derimod styrken i et køretøj.

Vil bare gerne være ung og bitter Sagen har skabt debat både på Wulffmorgenthalers hjemmeside og på sitet adrants.com. Her debatteres det frem og tilbage, om komikerne skulle sagsøge bureauet, eller om der er tale om en ide, alle og enhver kunne have fået.

Anders Morgenthaler selv tager det ganske roligt.

»Det slog mig første gang, jeg så reklamen, at hey, det er da en joke, vi har lavet. Men vi vil ikke gøre noget ved det. Vi har ingen interesse i at være bitre gamle mænd, vi vil bare gerne være bitre unge mænd«, siger han til Politiken.dk.

Gary Larson-kompleks
Desuden er det altid svært at afgøre, hvornår noget er stjålet, og hvornår der er tale om tilfældige ligheder, tilføjer han. Og en sag om plagiat kunne opfordre andre til at komme med lignende beskyldninger mod Wulffmorgenthaler-striberne.

»Folk beskylder for eksempel ofte os for at stjæle fra Gary Larson. Det gør vi ikke under nogle omstændigheder, men humoren har sammenfald, og derfor har vi fundet på ideer og så retrospektivt fundet ud af, at vi har kopieret«, siger han.

Hvor meget fylder det i jeres arbejde, at I kan komme til at kopiere andres ideer?

»Det fylder ret meget, i hvert fald i forhold til Gary Larson. For vi har ingen intentioner om at ligne ham, men vi ved godt, at han bevæger sig i samme genre som os, sådan noget weirdo-halløj. Nogle gange kigger vi på en joke, vi har fundet på, og tænker, fuck, det har Gary lavet, og så dropper vi det«, siger han.

Omvendt, hvor meget skal noget, andre har lavet, ligne jeres, før I vil gøre noget ved det?

»Så skal det være decideret rip-off i streg og ide. Ofte taler Mikael (Wulff) og jeg om det, hvis der er noget, der ligner et plagiat, og så drosler vi hinanden ned. Men det er klart, man investerer jo sig selv i sit arbejde, og så kan man godt blive vred, hvis der er nogen, der stjæler fra det«, siger han.

Ninja-kat i Coca-Cola-reklame

Politiken.dk blev gjort opmærksom på debatten med Wulffmorgenthalers stribe efter at have skrevet om det britiske undergrundsband Seven Seconds of Love, hvis video til sangen Ninja efter sigende er blevet plagieret i en argentinsk Coca-Cola-reklame.

En sag, som Anders Morgenthaler også har fulgt, og som han mener er langt værre end sammenfaldet mellem bilreklame og frøstribe.

»Vi er slet ikke derhenne«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce