Selv om dvd'en er lånt, må den »normalt« godt fremvises i klasselokalet, siger Kulturministeriet. Nordisk Film og Undervisningsministeriet har i en årrække sagt det modsatte, skriver filmmagasin.
Foto: Peter Hove Olesen

Selv om dvd'en er lånt, må den »normalt« godt fremvises i klasselokalet, siger Kulturministeriet. Nordisk Film og Undervisningsministeriet har i en årrække sagt det modsatte, skriver filmmagasin.

Kultur

Nordisk Film snyder skoler for millioner

De danske skoler er i tyve år blevet vildledt til at tro, at de kun måtte vise film, der var godkendt af Undervisningsministeriet og Nordisk Film. Filmselskabet agter af følge den hidtidige praksis.

Kultur

Filmpakker udvalgt af Nordisk Film i samarbejde med Undervisningsministeriet er i tyve år blevet fejlagtigt præsenteret som eneste lovlige mulighed for de danske skoler.

En fejltagelse, som Undervisningsministeriet nu erkender, skriver filmmagasinet Ekko.

Ændret praksis De vil nu i stedet følget Kulturministeriets tolkning af loven. En tolkning, der går på, at det er fuldt ud lovligt at vise en film for en skoleklasse, hvad enten filmen er 'købt, lejet eller optaget', står der på Kulturministeriets hjemmeside.

»Det er korrekt, at der har været en fortolkningsforskel mellem Kulturministeriet og os. Men det er Kulturministeriets love, der sætter standarderne, så det, vi gør nu, er at lægge os op af dem og henvise til deres hjemmeside, når folk spørger os. Den praksis indførte vi for over et år siden«, siger Søren Hansen til Politiken.dk.

Han er kontorchef i Undervisningsministeriets afdeling for institutionsforvaltning, som har ansvaret for samarbejde med Nordisk Film.

Nordisk Film uenige

Den ansvarlige afdeling i Nordisk Film - Nordisk Film Vision - har fået en god forretning ud af ordningen, men vil ikke oplyse, hvor mange penge de har tjent på filmpakkerne, skriver Ekko, der dog anfører, at skolerne er blevet snydt for et »millionbeløb«.

Nordisk Films advokat Johan Schlüter fastholder, at selskabet vil fortsætte med at fortolke loven, som det altid har gjort.

»Vi er dybt uenige med Kulturministeriet på det her område. Ophavsretsloven for skoler blev lavet tilbage i 1961, fordi man ville have mulighed for at læse et digt op i skolen uden at blive sagsøgt. Dengang havde man slet ikke tænkt filmmediet med«, siger han til filmmagasinet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce