Foto: JONATHAN BJERG MØLLER
Kultur

Bille August skylder millionregnskab

Filminstruktør brugte 3,3 millioner skattekroner til sin forliste H.C. Andersen-film, men har aldrig redegjort for, hvad pengene gik til.

Kultur

Der er næsten mere gyser end eventyr over historien om filminstruktør Bille August, der fik 3,3 millioner kroner til at udvikle et manuskript til en storfilm om H.C. Andersen.

Ekstra Bladet skriver, at Bille August aldrig har præsenteret det regnskab, som han er kontraktligt forpligtet til at aflevere til sin venlige sponsor, H.C. Andersen Fonden.

I flere år har Bille August og medproducent Lars Kolvig således sagt, at alle pengene er brugt på udviklingen af et filmmanuskript. I dag aner ingen, hvad pengene er brugt til.

Stoppede udbetalingen I april 2004 indgik HCA-Fonden formelt en aftale med Bille August og producent Lars Kolvig, der fik fire millioner kroner - i otte rater - til at forberede en film om H.C. Andersen. Problemerne meldte sig dog hurtigt, fordi August og Kolvig overskred alle tidsrammer.

Til sidst fik Fonden nok. I 2005 blev August og Kolvig fyret, og Fonden nægtede at udbetale den ottende og sidste rate på 700.000 kroner.

I den oprindelige aftale står sort på hvidt, at Bille August/Lars Kolvig - med en revisors påskrift - skal dokumentere, hvad pengene er brugt til:

’Regnskabet skal være HCA 2005 i hænde senest tre måneder efter filmforberedelsesprojektets gennemførelse’, hedder det i kontrakten.

Intet regnskab
I dag, mere end halvandet år efter at samarbejdet stoppede, har Bille August og Lars Kolvig stadig ikke dokumenteret, hvad de brugte millionerne på. Bille August fralægger sig ansvaret, idet han anfører, at han står for filmens kunstneriske linje:

»Men der er et regnskab. Det ved jeg«, siger August, der dog aldrig har set et.

For der er ikke et regnskab endnu. Det erkender Bille Augusts producent, Lars Kolvig:

»Vi skal lige have fundet bilagene i kælderen. Vi har ikke afsluttet regnskabet, fordi projektet for vores vedkommende kører videre«, siger Kolvig til Ekstra Bladet, der hævder, at HCA-Fonden aldrig har rykket for et regnskab.

Rykker stadig

Tilbage står en rasende formand for H.C. Andersen Fonden, Poul Bache.

Fonden lukker og slukker nemlig formelt kort efter sommerferien:

»Det her er ikke tilfredsstillende. Derfor har jeg også ringet til Lars Kolvig og spurgt, hvorfor regnskabet aldrig er afleveret. Han var sådan lidt... ja altså, han kunne ikke lige huske, hvordan det hang sammen«, siger Bache.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden