Muhammed-krise raser på Wikipedia

Et gammelt billede af profeten Muhammed i internetleksikonet Wikipedia skaber vrede på nettet.

Kultur

112.000 underskrifter og stribevis af protestmail. Det kæmper Wikipedia-organisationen med lige nu.

For hvis du klikker dig ind på internet-leksikonet Wikipedia og slår op under 'Muhammed', så får du en masse informationer - samt et billede af profeten. Og sidstnævnte skaber problemer.

Underskriftsindsamlinger En hjemmeside, thepetitionsite.com, har startet en underskriftsindsamling for at fjerne billedet, og indtil videre har 112.000 brugere underskrevet. Øverst på sitet står:

»Inden for islam er det ikke tilladt at afbilde profeten Muhammed, men Wikipedia viser illustrationer med profetens ansigt og billeder, hvor det er tilsløret. Det er dog stadig stødende for muslimer«.

Samtidig anmoder siden alle 'brødre og søstre' om at skrive under.

Wikipedia beholder billedet
Jay Walsh, talsmand for Wikipedia-organisationen i San Francisco, siger til New York Times:

»Vi har lagt mærke til mere ensformige formuleringer og enslydende e-mails siden midten af januar«.

Men Wikipedia vil ikke fjerne billedet.

Internetleksikonet kan redigeres af alle, og derfor er billedet af profeten Muhammed blevet fjernet adskillige gange. Det har fået Wikipedia til at låse sitet og fjerne brugernes redigeringsrettigheder, skriver Berlingske Tidende.

Billede fra middelalderen

Billedet på Wikipedia stammer fra et håndskrift helt tilbage fra 1315, og det er ifølge Berlingske Tidende den tidligste gengivelse af Muhammed.

Paul M. Cobb, som underviser i islamisk historie på Notre Dame, påpeger over for New York Times, at undervisningen i islam normalt forbyder afbildninger af Muhammed, men at der alligevel eksisterer illustrationer af profeten i flere islamiske håndskrifter.

Ifølge ham, er det først i det 20. århundrede, at snakken om et decideret forbud er dukket op i offentligheden.

/ritzau/

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden