Klaus Rifbjerg modtager cirka 1.000 kroner om måneden før skat, som i hans tilfælde er 60 procent. »Det bliver ikke til en god middag på en bedre restaurant, som den muntre venstremand antyder«, siger han og henviser til Venstres kulturordfører, Troels Christensen.
Foto: FRANDSEN FINN

Klaus Rifbjerg modtager cirka 1.000 kroner om måneden før skat, som i hans tilfælde er 60 procent. »Det bliver ikke til en god middag på en bedre restaurant, som den muntre venstremand antyder«, siger han og henviser til Venstres kulturordfører, Troels Christensen.

Kultur

V og DF vil afskaffe kunstnerydelse

272 kunstnere modtager hver måned penge fra staten, og det bliver de ved med resten af deres liv. Den ordning vil Venstre og Dansk Folkeparti have stoppet.

Kultur

Venstre og Dansk Folkeparti mener, at Statens Kunstfonds livsvarige ydelse til kunstnere er urimelig og enten bør afskaffes eller laves om.

De to partier er imod, at staten hver måned sender penge til landets 272 mest ansete kunstnere, der har fået tildelt den livsvarige kunstnerydelse. Blandt dem er maleren Per Kirkeby, forfatteren Klaus Rifbjerg og filminstruktøren Lars von Trier, som alle tjener godt.

Alligevel er skatteyderne med til at give dem en månedlig ydelse resten af deres liv, som de kan bruge efter behag.

Venstre: De får penge til gode middage
Der er afsat 23,5 mio. kr. til de livsvarige ydelser på forslaget til finansloven. Og det er forkert, mener Venstres kulturordfører, Troels Christensen.

Han mener ikke, at penge til allerede etablerede kunstnere styrker kunsten.

»De får penge til nogle gode middage på nogle dyre steder. Og hvad giver det borgerne af kulturel rigdom? Vi vil hellere støtte noget, der spirer og gror, end noget der allerede har vokset sig stort og stærkt«, siger Troels Christensen til Politiken.

Muligt at få op til 140.000 kroner om året
Statens Kunstfond har uddelt den livsvarige ydelse siden 1965, og den er reguleret efter, hvor meget kunstnerne tjener. En kunstner kan maksimalt få 140.787 kr. om året, mens minimumydelsen, som de rigeste kunstnere modtager, er 15.358 kr. om året før skat.

Dansk Folkeparti: De tror, de har vundet hævd
Hver tredje kunstner på livsvarig ydelse tjener så meget, at de kun får det mindste beløb. Men ifølge Dansk Folkepartis kulturordfører, Karin Nødgaard, bør de velstillede kunstnere slet ikke have nogen støtte.

»Det er urimeligt. Hvordan skal man forsvare over for befolkningen, at staten giver penge til folk, der har en meget høj indkomst i forvejen. Det er en forældet ordning, som nogle tror, de har vundet hævd på«, siger Karin Nødgaard til Politiken.

Hun foreslår, at staten stopper med at indstille flere kunstnere til ydelsen.

Kulturministeren: Måske arbejdslegater i stedet
Politiken har forgæves forsøgt at finde ud af, om kulturminister Brian Mikkelsen (K) deler V og DF’s holdning. Men han har afvist at sige noget og henviser i stedet til, hvad han sagde til dagbladet Børsen i sidste uge:

»Vi må se på, om vi skal ændre fordelingen, og om man skal anlægge en anden profil, hvor man eksempelvis giver arbejdslegater«.

Kunstnere er forargede
I kunstnerkredse modtages meldingen med forargelse. Ifølge forfatter Anne Marie Løn er ydelsen med til at forløse potentialet i kunstnerne på grund af anerkendelsen.

»Med den kulturpolitik, der føres, og det syn, der er på kunstnernes arbejde, så er det lige før, at jeg føler mig for stolt til at modtage den«, siger hun til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce