Ghita Nørby, Bodil Udsen i midten, og Susse Wold.
Foto: Jakob Carlsen

Ghita Nørby, Bodil Udsen i midten, og Susse Wold.

Kultur

Bodil Udsen er død

Skuespillerinden Bodil Udsen blev 83 år gammel.

Kultur

Skuespiller Bodil Udsen - Teatrets Grand Old Lady - er død.

Ved Bodil Udsens død har Danmark mistet endnu en af de store, folkekære skuespillere, der i den sidste halvdel af det 20. århundrede begejstrede, morede og bevægede publikum med en række uforglemmelige roller på filmlærredet og på teater- og revyscenerne samt i fjernsynet.

Som en vulkan Da Bodil Udsen fyldte 80 år, skrev Politikens teaterredaktør Monna Dithmer:

»Hun har ofte været karakteriseret som en vulkan. Det sprutter og syder stadig af humor, raseri og store følelser indeni. Men den ro, som udmærker hende som skuespiller - hun har altid vidst, at man ikke skulle buse frem på scenen, men holde lidt igen og vente på øjeblikket for at fange folk ind - er med årene kommet til at fylde mere, som en urokkelig forankring midt i den glødende undergrund.

(...)

Eksplosiv sprængkraft

Hun er både til gården og til gaden, til revyen og det klassiske teater. At hun dog for evigt er blevet smedet sammen med Fløjtetønden Victoria fra Helsingørrevyen i 1956, skyldes nok, at figuren inkarnerede den eksplosive sprængkraft, som er Udsens hemmelige våben. Man ved aldrig, hvornår den detonerer og omdanner scenen til et livgivende minefelt.

(...)

Hele vejen igennem karrieren, hvor hun har indkasseret et hav af priser kulminerende med Reumerts Hæderspris i 1998, har hun imidlertid aldrig lagt skjul på, at det har været en kamp at nå frem til en premiere. Dels har hun foretrukket udfordringer, der umiddelbart lå uden for hendes rækkevidde, dels har hun aldrig dyrket det tekniske skuespil, men er til gengæld perfektionist, når det gælder om at kulegrave en rolle«.

Bodil Udsen døde efter kort tids indlæggelse. Hun blev 83 år.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce