Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MORTEN FLARUP
Foto: MORTEN FLARUP

Lars Villemoes har skrevet en række artikler, der indgik som kildemateriale til Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Villemoes undrer sig over Øvigs krav

Journalist Lars Villemoes har set uddrag af sine egne artikler i Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden - uden kildeangivelse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Peter Øvig Knudsen fejede ikke helt for egen dør, før han gik ind i en sag om ophavsret med filmselskabet Zentropa.

Forfatteren til bøgerne om Blekingegadebanden, som i januar modtog Cavlingprisen for sit arbejde, har nemlig ikke selv været helt præcis med sine kildeangivelser.

Det mener journalist Lars Villemoes, som sidst i 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne skrev en række opsigtsvækkende artikler om den venstreaktivistiske gruppe

Citerer uden kilde »Jeg sagde til ham (Peter Øvig Knudsen, red.), at hvis han citerede fra mine artikler, ville jeg gerne have, at han skrev, hvor han havde det fra. Det gør han faktisk ikke«, siger Lars Villemoes.

Journalisten mener, at Peter Øvig ved at læse hans artikler har fået serveret »en færdig opskrift til hele værket«.

Villemoes understreger dog, at Øvig med sine bøger også bringer ny viden frem om sagen.

Takkeliste ikke godt nok
I bøgerne om Blekingegadebanden takker Peter Øvig i sin efterskrift blandt andre Lars Villemoes. Og forfatteren har også nævnt journalisten i flere interview.

Lars Villemoes vil da heller ikke beskylde Øvig for at tage æren for sit arbejde.

»Det kan jeg ikke tillade mig at sige, for manden har jo været omhyggelig med at nævne mig flere gange«, siger han.

»Men det er umuligt ud fra hans taksigelsesliste at afgøre, hvem der har hjulpet med hvad, så det er ikke noget anvendeligt redskab til at skelne Peter Øvigs eget bidrag fra andres«, lyder kritikken.

Savner kildeangivelse
Peter Øvig Knudsen har fremført kravet om ophavsret til sin fortælling i forbindelse med Zentropas planer om at lave en film om Blekingegadebanden.

»Jeg kender ikke Zentropasagen i detaljer, men det lyder meget underligt, at han kører ud med sådan et krav. Det er meget driftigt af ham på den måde at slå sig ned som manden med ophavsretten«, siger Lars Villemoes.

Han peger - ligesom flere eksperter - på, at Øvig i hvert fald ikke har ophavsret til politiets materiale eller sagen som historisk begivenhed.

»Han kan allerhøjest have ophavsretten til den tekst, han selv har lavet – og den burde han have givet en langt bedre kildeangivelse. Der er jo nærmest ikke nogen«, mener Lars Villemoes.

Kildeliste på vej

Foruden en skriftlig tak til de forskellige bidragsydere i den trykte udgave af værket om Blekingegadebanden, har Peter Øvig Knudsen lagt en litteraturliste ud på sin hjemmeside.

Her er Lars Villemoes' artikler ikke nævnt, men det fremgår af hjemmesiden, at »en detaljeret kildeliste er under udarbejdelse«.

Lars Villemoes har ikke på nuværende tidspunkt planer om at foretage sig noget i sagen. Men han vil ikke afvise, at det kan komme på tale.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden