Martin (tv.) fik flest stemmer i X Factors semifinale 21. marts. Men det var Heidi (th.), der skulle have været med ham videre i finalen, har en operatør i TDC afsløret. Og derfor bør finalen gå om, mener Thomas Blachman: »Det her har været musikkens fest. Ikke vores. Vi er bare små mennesker på en lille klode i et stort mørkt rum. Så vi har slet ikke lov til at sjuske med musikken«, siger han. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

Martin (tv.) fik flest stemmer i X Factors semifinale 21. marts. Men det var Heidi (th.), der skulle have været med ham videre i finalen, har en operatør i TDC afsløret. Og derfor bør finalen gå om, mener Thomas Blachman: »Det her har været musikkens fest. Ikke vores. Vi er bare små mennesker på en lille klode i et stort mørkt rum. Så vi har slet ikke lov til at sjuske med musikken«, siger han. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

Kultur

Heidi røg ud af X Factor ved sms-fejl

Martin vandt DRs X Factor fredag aften. Men gik det retfærdigt til? Nej, siger X Factor-dommer Thomas Blachman. For da Heidi blev sendt hjem ugen før, skyldtes det en teknisk fejl i optællingen af sms-stemmer. Thomas Blachman forlanger, at finalen går om. DR afviser. Og Dansk Musiker Sammenslutning forsøger at mægle.

Kultur

Dette er en aprilsnar ! Redaktionen håber, at alle læsere morede sig med den.

Det er næsten ikke til at bære. For et øjeblik siden var det bare en leg. Og den sluttede, mens den var allerbedst, vil mange mene.

Fredag efter fredag har børn og dertil hørende voksne siddet fikseret hjemme foran nationalmøblet og suget DR’s øredøvende succes X Factor i sig. Det halve kongerige har selv udpeget vinderne, og danskere af mange slags og i alle aldre gjort sig bagkloge på, hvem der denne gang havde udstrålet mest af den faktor, der begynder med X.

Nationen har kort sagt været samlet. Og så skal det hele slutte med et hundeslagsmål.

Vi venter stadig på, at Martin igen bare bliver et drengenavn blandt mange andre. Og det tager nok også nogle uger, før silhuetten af en skaldet isse for enden af et jakkesæt igen kan tilhøre så mange med fast gang i den kreative klasse – og ikke nødvendigvis denne mister Blachman. Så hvorfor denne ballade?

Hvem er det, der ikke under den 15-årige Martin fra Ørum hans triumf i alle landeplagers moder, X Factor, som sejrede i fredag aften?

Det gør i hvert fald både den 44-årige X Factor-dommer Thomas Blachman og den 41-årige teleoperatør i TDC Mobilservice, Bjørn Wilders, bedyrer de begge.

Alligevel er det disse to herrer, der kan komme til at koste den unge X-mand sejren i DR’s talentkonkurrence, den tilhørende pladekontrakt og måske endda udløse en retssag. Fordi, som Thomas Blachman siger:

»Vinderen skal være den rigtige. Det kræver musikken af os. Alt andet vil være at tage pis på selve fænomenet talent. Så kunne vi jo lige så godt have trukket lod«.

Teknisk uheld
Her er sagen i al sin ulykkelige enkelhed: I semifinalen fredag 21. marts modtog Heidi i virkeligheden næstflest stemmer af de tre deltagere. Alligevel røg hun ud af konkurrencen, fordi en del af hendes stemmer aldrig blev registreret.

Da det kom Thomas Blachman for øre i weekenden, forlangte han straks, at finalen tages om. En mulighed, der også var på tale efter en lignende fejl i den belgiske udgave af X Factor uden dog at blive til noget. Men det kan godt blive udgangen på balladen herhjemme.

»Når to millioner mennesker åbner deres hjerter, og når så vidunderlige talenter griber dybt i sig selv for musikkens skyld, har vi en hellig pligt over for dem og over for musikkens materie til i det mindste at sørge for at tælle rigtigt. Og lykkes det ikke første gang, må vi jo bare gøre det én gang til«, siger Thomas Blachman.

Soleklart internationalt potentiale At der kan være store penge på spil, vidner efterspillet til det britiske program ’Britain’s got talent’ om. Her vandt en 17-årig blind pige, men på grund af en optællingsfejl. Og nu har konkurrencens nummer to, en 47-årig gademusikant fra Liverpool, lagt sag mod tv-selskabet BBC med krav om millionerstatning. »Heidi har et soleklart internationalt potentiale. Men talentspejderne i New York og London sidder altså ikke og ser dansk X Factor, så hendes placering kan komme til at betyde alt for, om hun kan få en kontrakt«, siger Thomas Blachman, der selv har tilbudt at producere Heidis første cd. I Danmarks Radio er man ulykkelig over den spegede udgang på en af stationens største seersucceser i nyere tid. DR1’s underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme beklager dybt, at en teknisk fejl har spillet ind i afgørelsen, men afviser pure, at dele af konkurrencen kan tages om. »Det her er underholdning. Rigtig god underholdning endda. Det synes jeg, at vi alle sammen skal glæde os over. Og så skulle vi måske prøve at bevare jordforbindelsen, som vi hele tiden har opfordret deltagerne i X Factor til«.

Føler sig ikke snydt
I øvrigt, siger han, føler stridens hovedperson, den 29-årige Heidi fra Odense, sig ikke snydt, men er bare lettet over, at det hele er vel overstået.

Spørgsmålet er, om amatørkonkurrencer arrangeret som tv-underholdning rent juridisk kan betragtes som bindende på linje med professionelle konkurrencer som Melodi Grand Prix. Og det er for at få det spørgsmål afklaret, at Dansk Musiker Sammenslutning gået ind i sagen.

»Før sådan en konkurrence begynder, indgår DR en aftale med deltagerne om, hvordan forløbet skal være. Og ryger man ud af konkurrencen i strid med de aftalte regler, er der selvfølgelig tale om aftalebrud«, forklarer formand for Dansk Musiker Sammenslutning Niklas Hamperstedt.

»Det kan måske være svært at se alvoren i for almindelige mennesker. Men forestil dig, at det var en konkurrence, hvor vinderen vandt en masse penge. Så tror jeg, at enhver ville havde forståelse for, at man forlangte fejlen rettet eller blev enige om en form for erstatning. Og vi synes, at det ville være et rigtig skidt signal at sende især til de mange unge seere af X Factor, at bare fordi det nu handler om musik, så er det pludselig ligegyldigt, om man overholder en aftale eller ej«.

Mistanken
Det mest besynderlige ved historien er måske, hvor og hvordan den begyndte.

Nemlig i dagligstuen hos Bjørn Wilders, i en murermestervilla i Valby, hvor den 41-årige operatør i TDC for 11 dage siden fulgte den næstsidste udgave af X Factor med sine to døtre. Og de til deres store overraskelse så, hvordan deres favorit, Heidi, blev stemt ud.

»Jeg syntes, at det var blevet tydeligere og tydeligere, at Heidi lå niveauer over de andre i konkurrencen, så jeg var overbevist om, at hun ville vinde. Det havde jeg faktisk nærmest lovet mine piger«, smiler Bjørn Wilders, da Politiken møder ham to dage efter, at Martin er løbet med den endelige sejr.

Selv tænkte Bjørn Wilders, at Heidis exit enten skyldtes, at hun havde bedt om at slippe ud af konkurrencen før finalen. Eller at unge seere foretrak en vinder på deres egen alder.

Hans yngste datter havde en lidt anden analyse.

»Det er snyd«, sagde hun. »Det det simpelt hen være«.

Sms-rekord
Og den tanke rumsterede stadig i baghovedet på Bjørn Wilders, da han mandag i sidste uge mødte på arbejde i TDC Mobilservice i Høje Taastrup. Som montør vidste han nogenlunde, hvor mange sms-opkald systemet kan magte inden for et givent tidsrum.

At X Factor i forvejen havde sat rekord med ikke færre end 1.000 modtagne sms’er i sekundet. Lige som han havde hørt om de problemer, der havde været ved lignende afstemninger i Belgien og Storbritannien.

Det tog ham tre minutter ved computeren, så vidste han besked.

Alle seere stemte ved at sende en sms til det samme nummer, nemlig 1212. Sms’en skulle så indeholde en besked med de to første bogstaver i navnet på enten Martin, Heidi eller Laura.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men som Bjørn Wilders siger:

»Vi sidder jo altså ikke og læser alle sms’er og tæller sammen, hvem der har fået flest. Systemet sorterer selv sms’erne i tre puljer«.

Beskeder i kø
Problemet opstår, når systemet overbelastes. Så må nogle af sms’erne vente i kø, indtil der igen er plads til at modtage og registrere dem. Problemet er, at når en sms først har ventet i kø, kan systemet ikke længere ’se’ på den, hvilken besked den indeholder. Altså hvem stemmen gælder.

»Jeg kunne jo så se, at der i lange perioder havde været kø af sms’er. Næsten en fjerdedel af Heidis stemmer havde stået i kø. Og da de så kom igennem, havnede de næsten alle sammen i Lauras pulje«, siger Bjørn Wilders, der gætter på, at det skyldtes, at TDC’s interne koder på de to pigers puljer lignede hinanden ganske meget.

»Jeg gik ind og bad systemet tælle forfra, så jeg kunne se, hvem der faktisk havde fået næst flest stemmer«, siger Bjørn Wilderes.

»Og det var altså Heidi«.

Møde i dag

I Danmarks Radio var der ikke nogen af cheferne, der kunne finde tid til at ringe tilbage til en telefonmontør, der mente, at finalisterne i X Factor var de forkerte.

I stedet ringede Bjørn Wilders til Thomas Blachman. Og så kom der skred i tingene. »Jeg følte nærmest, at jeg gik over i to, da han ringede. Sådan helt yin-yang. På den ene side tænkte jeg: Det er fandeme bare for depressiv en udgang. På den anden side var der noget i mig, der brølede: Yes! Det er jo musikkens triumf. I sidste akt. Det er fandeme bedre, end man kunne have skrevet det selv«, siger Thomas Blachman. DR1’s underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme indrømmer, at DR på forhånd kendte til de problemer, man havde haft med sms-afstemningerne i Belgien og Storbritannien. Men han forklarer, at det var afgørende for DR, at det blev seerne selv, der udpegede en vinder. »Derfor brugte vi sms. Og når først man har valgt en metode, holder man altså fast i den vinder, der kommer ud af det. Sådan er det jo også i en fodboldkamp. Når dommeren har fløjtet for straffespark, er der altså straffespark. Også selv om man bagefter kan se på den langsomme gengivelse, at det var der måske ikke«, siger han. I følge seertallene fra Gallups TV-Meter, blev finalen i X Factor set af ikke færre end 80 procent af alle, der havde fjernsynet tændt redag aften i det tidsrum, udsendelsen kørte. Med 2.196.000 seere til anden del af showet og 2.036.000 til første del var X Factor finalen det første program i en underholdningsserie i seertallenes historie, der får over to millioner seere.Her til formiddag mødes Thomas Blachman, Dansk Musiker Sammenslutning og underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme for at se, om de i fællesskab kan finde en mindelig løsning på problemet. »Selvfølgelig er det bare en leg og et underholdningsprogram for det brede Danmark, og hvad ved jeg. Men det her har været musikkens fest. Ikke vores. Vi er bare små mennesker på en lille klode i et stort mørkt rum. Så vi har slet ikke lov til at sjuske med musikken«, siger Thomas Blachman. Et enkelt sted i landet er X Factor 2008 i hvert fald ikke forbi endnu. Nemlig hos familien Wilders i Valby, hvor pigerne nu er næsten lige så spændte på, hvad der videre sker, som de var, da konkurrencen stadig kørte. For dem er retfærdigheden blevet vigtigere end navnet på vinderen.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Eller som den ældste af pigerne, Anja på 11 år siger: »På en måde er jeg ligeglad med, hvem der vinder nu. Bare det bliver den rigtige«.

Dette er en aprilsnar !

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden