Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MOTTLAU MICHAEL
Foto: MOTTLAU MICHAEL

Alle har adgang til kilderne, mener producer på Nimbus Film.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Producer: Alle har adgang til kilder

Det står filmfolk frit for at opsøge kilder, som journalister tidligere har brugt, når der skal laves film, mener producer bag ny historisk film i kølvandet på Blekingegadebande-kontroversen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det lille danske produktionsselskab Nimbus Film har snart premiere på en ny historisk film om modstandsbevægelsen under anden verdenskrig.

Ifølge producer på filmen, Lars Bredo Rahbek, har det taget Nimbus Film otte år at researche til filmen.

Den verserende sag om en film om Blekingegadebanden mellem Zentropa og forfatteren Peter Øvig Knudsen får ham derfor til at tænke over, den måde filmfolk agerer på.

»Det er en interessant sag, fordi det handler om, hvor let man skal kunne komme til historien. Skal man bare nappe, eller er man nødt til selv at arbejde hårdt for at få den hjem?«, spørger han.

Ophavsret måske i fareFilmselskabet Zentropa vil lave en film om Blekingegadebanden, og forfatteren til de populære bøger af samme navn, Peter Øvig Knudsen, frygter derfor, at hans ophavsret vil blive krænket.

Zentropa har imidlertid skrevet kontrakt med tidligere kriminalkommisær Jørgen Moss, der selv efterforskede sagen, og har skrevet en bog om drabet på den unge betjent i Købmagergade i 1989.

Det eneste, Peter Øvig Knudsen derfor har ophavsret til, er ifølge eksperter sine personbeskrivelser, og den måde han dramatiserer episoderne på i sine bøger.

Ingen kildebeskyttelse

Men selv om de faktuelle oplysninger i Peter Øvig Knudsens står til fri afbenyttelse for filmfolket, ville det være uinteressant blot at lave en filmatisering.

Det mener producer Lars Bredo Rahbek, der snart er aktuel med den historiske film 'Flammen og citronen'.

»Det er vigtigt for os at lave noget nyt. For første gang at lave en total sammenstilling, der giver et komplet billede«, siger han og understreger, at det også har været gældende i produktionen af 'Flammen og citronen'.

Her ønskede man ikke at lave en film baseret på ét værk eller én bog, som Peter Øvig Knudsens.

Otte års research

I stedet har Lars Bredo Rahbek sammen med de øvrige filmfolk på Nimbus Film brugt otte år på at finde frem til de originale kilder, de har set journalister anvende i bøger og avisartikler, for selv at interviewe dem.

»Man kan ikke planke andres arbejde. Men folk kan ikke beskytte deres kilder. Det står andre frit for at opsøge dem, og det er det vi har gjort med 'Flammen og citronen'«, forklarer Lars Bredo Rahbek.

»Jeg ved ikke, hvordan Zentropa vil gå til projektet«, fortsætter han.

»Men de har sikkert en plan for, hvordan de vil gøre. Så må de se, om den holder«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden