0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyhed – quiz mod Politikens redaktion i JuledystenTag quizzen

Muhammedtegninger holdes bag lås og slå

Det Kongelige Bibliotek har sikret sig næsten alle originaler til Jyllands-Postens Muhammedtegninger, men de vil ikke blive vist før om mange år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Originalerne til Jyllands-Postens Muhammedtegninger ender nu på Det Kongelige Bibliotek.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det Kongelige Bibliotek har sikret sig de fleste af de 12 originale Muhammedtegninger, som nogle måneder efter, at de blev trykt i Jyllands-Posten i 2006, medførte international opstandelse med demonstrationer og afbrænding af danske flag og ambassader rundt om i verden.

Biblioteket har længe ønsket, at de originale tegninger skulle havne i dets varetægt, men i forbindelse med overdragelsen, viser det sig nu, vil der indgå en aftale om, at tegningerne i en endnu ikke aftalt årrække skal holdes bag lås og slå og ikke udstilles offentligt af frygt for, at de vil blive genstand for hærværk eller terror.

10-15 år i arkivet
Flertallet af tegnerne har besluttet at give deres originale Muhammedtegninger til Det Kongelige Bibliotek, hvor Museet for Dansk Bladtegning har til huse.

Der kan nu snildt gå både 10 og 15 år, før museet får lov ligefrem at udstille tegningerne.

»Det skal nu drøftes, hvor længe man synes, det er rimeligt at have det klausuleret. Og det bliver besluttet snarest af sikkerhedsfolkene på Det Kongelige Bibliotek og af biblioteket i samråd med tegnerne. Det er jo en speciel situation, som vi ikke har været ude for før, så det skal drøftes grundigt igennem«, siger Claus Seidel, der både er formand for Danske Bladtegnere, leder af Museet for Dansk Bladtegning og selv en af de 12 tegnere.

Udstillet på nettet
Det lykkedes ikke at træffe direktøren for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen for en kommentar.

Men Claus Seidel ser ikke noget problem i, at tegningerne således gemmes væk for offentligheden.

»De er jo udstillet hver dag på enhver hjemmeside verden rundt stort set. Der ligger ikke nogen værdi i, at man kan stå og glo på dem, for det kan man jo gøre hele tiden. Og ellers så skal I jo nok sørge for at præsentere dem. Det vigtige ved, at vi får dem samlet i Det Kongelige Bibliotek, er, at vi får dem sikret for eftertiden«, siger han.

Enkelte tegninger mangler
Hans kollega Franz Füchsel har allerede bortauktioneret sin original for 15.000 kr. til fordel for jordskælvsofrene i Pakistan og derfor i stedet afleveret sit forlæg til tegningen til Det Kongelige Bibliotek .

En anden har tegnet en kopi af sin original og afleveret kopien til biblioteket, fordi originalen har så stor personlig værdi for ham, at han i hvert fald endnu ikke vil af med den.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden