Stædige Rage Aginst the Machine-fans skabte trafikkaos i onsdags efter republikanernes årsmøde, der blev holdt i Xcel Energy Center i St. Paul, Minneapolis.
Foto: M42/ZUMA Press

Stædige Rage Aginst the Machine-fans skabte trafikkaos i onsdags efter republikanernes årsmøde, der blev holdt i Xcel Energy Center i St. Paul, Minneapolis.

Kultur

Rage Against the Machine skaber valgoptøjer

Det amerikanske rockbband 'Rage Against the Machine' saboterer det amerikanske valg i Minneapolis.

Kultur

»Dem igen?«, udbryder en republikansk Texas-delegeret onsdag aften.

En gruppe på omkring 200 Rage Against the Machine-fans har spontant indtaget et lyskryds uden for det kongrescenter i St. Paul, Minnesota, hvor den republikanske vicepræsidentkandidat Sarah Palin netop har holdt tale til sine partikammerater.

Og imens politiet forsøger at få styr på den improviserede demonstration, er republikanere med kurs mod de 'konventionelle' efterfester fanget i et sandt traffikkaos af taxier, busser og privatbiler.

De anarkistiske demonstranter har netop været til koncert med rockbandet Rage Against The Machine, der ud over at være verdensberømte for uptempo rockmusik med samfundskritiske budskaber, også er ved at blive kendt for konstante forsøg på at spolere både republikanerne og demokraternes konventer.

Holdt koncert i megafon De sidste to uger har bandet, der blev dannet i 1991, afholdt improviserede 'modkonventer' i protest mod de to dominerende partiers årsmøder.

Både til de demokratiske og republikanske konventer i år har Rage Against the Machine ført an i protestmarcher mod partiernes politik og mod konventerne selv. Og da de i tirsdags blev nægtet at gå på scenen, fremførte de koncerten igennem en megafon.

Inden bandet skulle på scenen foran parlamentbygningen i St. Paul, Minnesota forbød politiet det oprørske band at gå op på scenen.

Istedet gik de fire bandmedlemmer ned blandt publikum, der messsede »Lad dem spille«. Her fik de en megafon. Og sammen med guitaristen Tom Morello, der 'sang' de instrumentale mellemspil, fremførte forsangeren, Zack de la Rocha, to numre.

Bandet der siger 'nej'
Adskillige amerikanske musikere har ellers stillet op med støttekoncerter til fordel for demokraternes Barack Obama, og ærkeamerikanske Countrymusikere har komponeret underlægningsmusik til republikanernes kampagne.

Men Rage Against the Mashine holder ikke med nogen. De er mest imod. Imod USAs invation af Irak for eksempel.

»Den eneste forskel på de to partier er marketing«, sagde ungdomsaktivisten Adam Young under en Rage Against the Machine koncert forleden, og fortsatte,

»At vælge demokraterne, for at stoppe krigen, er ligesom at drikke light-øl for at tabe sig«.

Spillede med omvendte flag
Rage Against the Machine har flere millioner fans verden over, og selvom bandet ikke har udgivet et album de sidste otte år, hænger tilhængerne ved.

Deres hang til protester blev særligt tydelig i 1996, da bandet skulle spille i tv-udsendelsen Saturday night live. Her forsøgte de at gennemføre showet med to omvendte amerikanske flag spændt fast på deres forstærkere, som et antipatriotisk symbol.

Det medførte en meget kortvarrig tv-koncert og langt efterfølgende ramaskrig.

Opfordrer til handling

Til bandets koncerter flyder musikken fra scenen sammen med regeringskritiske kommentarer og opfordringer til politisk aktivisme, og de allermest trofaste fans lader sig gerne anspore til civil ulydighed med medfølgende tåregas i gaderne.

»Jeg håber, at I alle forlader stedet i god ro og orden, men i behøver ikke forholde jeg passivt«, sagde forsangeren de la Rocha under koncerten i St. Paul i onsdags, og tilføjede

»Men lad ikke nogen lægge hånd på jer«.

Og det råd fulgte de mange fans, mens en mindre flok gik lige lidt længere og indtog lyskrydset undenfor republikanernes kongrescenter.

Kilde: nytimes.com

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden