0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

koldfront Enhedslisten vil forbyde café-varmere

Caféernes udendørs varmelamper er dårlige for miljøet. Så nu skal det være slut, mener Enhedslisten

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Klaus Holsting
Foto: Klaus Holsting

Café Apropos på Halmtorvet er et af de gode steder at få varmen udenfor.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Flere og flere rygere tager en tur udenfor i kulden for at pulse i vinterhalvåret. Og efter at rygeloven trådte i kraft sidste efterår, valgte mange café-, bar- og restaurantejere at beholde et stor antal udendørs borde, som rygerne kan sidde ved året rundt.

Det har betydet, at antallet af varmelamper er steget på både Nørrebro, Vesterbro, Østerbro, Amager, Gråbrødre Torv og i Nyhavn.

Men den udvikling er ikke særlig positiv, mener Enhedslisten, som af hensyn til den globale opvarmning vil forbyde udendørs varmeapparater hos de københavnske cafeer og restauranter.

»Jeg er selv begejstret for at sidde udendørs, når jeg går på café. Men den fornøjelse skærer jeg gerne ned på og begrænser til de sommeraftener, hvor vejret er til det. For vi kan ikke tillade os den slags fråseri, når vi ved, hvilke klimaforandringer vores energiforbrug er skyld i«, siger Enhedslistens Morten Kabell.

Energiforbruget skal sænkes
Han vil derfor foreslå på Borgerrepræsentationens møde 24. januar, at kommunen beder regeringen om lov til at forbyde de udendørs varmeapparater foran cafeer og restauranter.

»København skal gå forrest i kampen for klimaet. Det er ikke længere et spørgsmål om at forhindre klimaforandringerne; det er et spørgsmål om, at vi skal sænke vores energiforbrug betragteligt for blot at mindske omfanget af de uundgåelige konsekvenser«, siger Morten Kabell.

Men den udmelding er helt hen i vejret, mener Simon Strange (S), medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

»Enhedslistens forslag er ligegyldig symbolpolitik. Det er simpelt hen plat. Har Enhedslisten overhovedet regnet på betydningen i forhold til CO2-udslip? Det kan ikke være meget. Vi har besluttet, at vi skal have mere gang i byen, og hvis det er varmelamper, der skal til, så fred være med det«, siger Simon Strange.

Varmelamper kan ikke svare sig
Det er dog langt fra alle cafeer, der har valgt at have varmelamper til gæsterne.

Eksempelvis har Café Bizzaro på Amager droppet varmelamperne - både fordi det er en dyr investering og ud fra miljømæssige betænkeligheder.

»Min erfaring er, at der skal svinges rigtig meget caffelatte over bordet for, at varmelamper kan svare sig. Der er endnu ikke tilpas med efterspørgsel til, at det kan betale sig i drift. De fleste rygere går udenfor og ryger sig en hurtig smøg, og går så ind igen. Derfor tænker jeg, om det overhovedet kan svare sig, at have varmere stående uden for og brænde energi af«, lyder udmeldingen fra Fummi Akinleminu, eje