Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
En mand med løftede arme og en stor fallos. Til venstre  en stor fisk med hovedet opad. Figuren til højre er formentlig en fisk med hovedet nedad. Sådan lyder beskrivelsen af motivet fra forskerne i Horsens. Se fotoet i større udgave nederst. Foto: Horsens Museum

En mand med løftede arme og en stor fallos. Til venstre en stor fisk med hovedet opad. Figuren til højre er formentlig en fisk med hovedet nedad. Sådan lyder beskrivelsen af motivet fra forskerne i Horsens. Se fotoet i større udgave nederst. Foto: Horsens Museum

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sensationelt stenalderfund i Jylland

En sten med vovet motiv fra stenalderen giver forskerne ny viden om kunst og symboler for 5.000-7.000 år siden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et sensationelt fund er dukket op ved Horsens Fjord i form af en dekoreret sten fra jægerstenalderen.

Stenen kaster nyt liv over vores fjerne forfædres kunstneriske virke.

Et yngre par på en søndagstur på nordsiden af Horsens Fjord fandt i august helt tilfældigt billedstenen på ca. 13 x 10 x 4 cm.

Billede med tre figurer Nogle ridser på den flade side af den hårde kalksten fangede deres opmærksomhed.

Ved nærmere eftersyn viste det sig, at der slet ikke var tale om tilfældige ridser, men et billede med tre figurer.

Da de indleverede stenen til Horsens Museum, troede arkæologerne ikke deres egne øjne.

Stenen blev hurtigt indleveret til danefævurdering på Nationalmuseet, hvor den siden er minutiøst undersøgt.

Fra Ertebøllekulturen Det afgørende var, om stenen virkelig var fra stenalderen eller blot en nyere indridsning i gammel stil.

»Men nu er vi helt sikre. Vi mener, den er fra Ertebøllekulturen 5400-3900 år før Kristi fødsel. Dermed er det ét af den slags fund, vi kun gør en gang hvert årti, siger Horsens Museums specialist i jægerstenalder, arkæolog Per Borup, til Ritzau.

Efter at Nationalmuseets undersøgelser er afsluttet, har Horsens Museum fået lov at låne stenen, så den fra lørdag 18. oktober og en måned frem kan ses i hjembyen.

Mand med meget stor fallos
Det kunstneriske motiv på stenen er en mand med en meget stor fallos og løftede arme med en fisk i hver hånd.

Samtidig ser det ud til, at han ikke har menneskehoved eller har en form for hovedbeklædning med dyreører - måske som en indiansk shaman.

»Det helt specielle ved stenen er, at den viser, at stenalderfolkene lavede kunstneriske produkter. Det er meget lidt, vi ellers finder fra den tid, som ikke er praktiske redskaber. Samtidig peger stenen også på symbolske motiver fra den tid, som vi heller ikke ved meget om, og som i tidligere fund var meget mindre naturalistiske end denne«, siger Per Borup.

Kompositionen gør fund helt usædvanligt

Undersøgelserne af stenen viser, at den har ligget med billedet nedad mod bunden, hvilket er den eneste grund til, at vandet ikke gennem alle årene har slebet motivet bort.

»Dét, som gør billedstenen helt unik i nordeuropæisk jægerstenalder, er kompositionen af mand med fallos og byttedyr på samme billede. Hidtil har man kun fundet billeder af mennesker alene eller sammen med mønstre. Samtidig er figuren også usædvanligt let genkendelig. Endelig er fallosen også meget vigtig. For normalt forbinder vi den med frugtbarhedssymboler i forbindelse med agerbruget i den meget senere bronzealder«, siger Per Borup.

Det tidligere fund, der mest ligner det nye opsigtvækkende fund fra Horsens, er en menneskefigur også med fallos indridset i en hjortetaksøkse fundet på Sjælland.

Forskerne mener, det er sandsynligt, at billedet på den nyfundne sten er fra samme tid.

Foto: Horsens Museum

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden