Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Det var den ublide kollision med en vildfaren bil, der i sommer påførte Davidstatuen skader. Foto: Søren Schnoor

Det var den ublide kollision med en vildfaren bil, der i sommer påførte Davidstatuen skader. Foto: Søren Schnoor

Kultur

Model af stjålen Davidstatue fundet på Fyn

En gipsmodel af Kong David er nu lokaliseret i et fjernmagasin på Fyn.

Kultur

Han er meget sart. Han er savet midt over. Og han har tabt noget af tøjet.

Men det er ganske vist: Stuvet af vejen på et af landets ældste museer, et sted i et fjernmagasin findes Kong David i gips.

Original model Der er med stor sandsynlighed tale om den originale afstøbningsmodel, og derfor kan det nu teknisk set lade sig gøre at genskabe Kong David i bronze, så han igen kan holde vagt ved vestsiden af Vor Frue Kirke. Det har ellers set sort ud, siden tyve for 18 dage siden stjal den snart 150 år gamle statue fra Flemming Brian Nielsens Stenhuggeri i Sydhavnen.

Her var den til reparation, efter at en flugtbilist i sommer kørte bardus ind i soklen:

Pist væk var pludselig den tontunge og over tre meter høje gammeltestamentlige konge af den danske billedhugger Jens Adolf Jerichau.

Han blev født i Assens og er en af de celebre fynboer, og det er faktisk grunden til, at gipsmodellen har overlevet:

Model har fået hård behandling
For ved kunstnerens død i 1883 valgte Fyns Kunstmuseum lægge hus til billedhuggerens gipsmodeller.

Men det er alligevel tilsyneladende lidt af et under, at hans Kong David i gips overhovedet har overlevet sit tidligere museale rakkerliv.

For gipssamlinger gik af mode i 1950’erne. Og samlingschef Anne Christiansen fra Fyns Kunstmuseum fortæller, at modellen blandt andet har været opmagasineret på loftet af Christiansborg Slot – indtil stormen i 1980’erne rev dele af kobbertaget af slottet – og på loftet af en nedlagt skole i Odense:

»Den har haft en lang og hård skæbne de sidste 40-50 år, og det har ikke været nogen god ide at lade den stå på et loft sammen med alt muligt andet og at flytte den frem og tilbage mellem København og Odense«.

I 2002 hentede museet Jerichau-modellerne hjem og gik i gang med at konservere dem.

Mangler lidt her og der
Men kongens omtumlede tilværelse har sat sine spor:

»Den er ikke intakt – der mangler lidt her og lidt dér. Så vidt jeg husker, mangler et stykke af kjortlen på bagsiden. Det kan også godt være, at der mangler enkelte andre dele«.

Men i det store hele findes Kong David, han kan teknisk set genstøbes, og det var en nyhed, som man umiddelbart modtog med lettelse i Vor Frue Kirke.

Det var først, da man forhørte sig hos en bronzestøber i Italien, at optimismen igen dalede.

Menighedsrådsformand Ole Steffen Ehlers siger:

»Det ville koste over en million kroner. Det har vi slet ikke, og vi skal ikke lade skatteborgerne betale for en ny David. Som nogle små børn har sagt til mig: Hvem skal så gøre den gammel? Vi ville hellere have den gamle tilbage«.

Pessimisme

Men samtidig indrømmer menighedsrådsformand Ole Steffen Ehlers, at man ikke længere nærer de store forhåbninger om et gensyn med den gamle bronzestatue: »Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg efterhånden er meget pessimistisk. Jeg frygter nu det værste: At figuren er omsmeltet«. I første omgang udlovede kirken 25.000 kroner i dusør for oplysninger, der kunne føre til Kong David-statuen. Uden resultat.»En skrækkelig historie« Siden har Stenhuggeren Flemming Brian Nielsen valgt at fordoble dusøren: »Det er en skrækkelig historie. Jeg er selvfølgelig også ked af, at det er sket ude hos mig. Det er mit håb, at statuen ligger et sted, og at de 50.000 kroner vil friste nogle i tyvenes omgangskreds. For ingen kan holde sådan en stor skulptur hemmelig. Det er helt umuligt«. Politiet har efterlyst statuen hos alle danske skrot- og produkthandlere, for da den ikke har nogen åbenlys salgsværdi som kunst, mener man, at motivet må være at tjene penge på den rene omsmeltede bronze.
Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Beskedent udbytte
Men i så fald står tyvene til en temmelig lille udbytte.

I forhold til hvad Kong David først var anslået til at kunne indbringe i dagene efter tyveriet, er hans værdi dalet i takt med, at dusøren er blevet hævet:

For ikke bare er bronzen fra midten af 1800-tallet, altså en anden kvalitet. Der er også mindre af den, end man først antog.

Stenhugger Flemming Brian Nielsen oplyser, at hans fragtmand har noteret vægten til 1,7 ton i stedet for 2,5 ton, hvilket han i første omgang selv havde anslået skulpturen til at være:

»Det betyder, at tyvene står til at kunne få omkring 20.000 kroner hos en skrothandler. Ikke meget mere«, siger Flemming Brian Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce