Paul McCartney vil udgive hemmelig og eksperimenterende Beatles-optagelse. Arkivfoto.

Paul McCartney vil udgive hemmelig og eksperimenterende Beatles-optagelse. Arkivfoto.

Kultur

Beatles' hellige gral genopstår

Den myteombruste optagelse 'Carnival of Light' blev indspillet af Beatles i 1967 men aldrig udgivet. Det vil McCartney ændre på.

Kultur

'Carnival of Light' har opnået næsten mytisk status blandt Beatles-fans verden over.

Nu bliver den hemmelige optagelse måske udgivet.

Det 14 minutter lange nummer blev spillet en enkelt gang ved en elektronisk musikfestival i London, men så blev optagelserne lagt i skuffen, da tre af fire Beatles-medlemmer fandt, det var alt for eksperimenterende.

Siden da er Carnival of Light blevet en slags hellig gral for fans af Beatles.

McCartney: Det er på tide »Nummeret eksisterer stadig«, siger Paul McCartney til BBC i et radioprogram, der vil blive sendt på den engelske radio i løbet af ugen.

I programmet Front Row fortæller den tidligere beatle, at han stadig har de gamle optagelser, og at »det er på tide, de kommer frem«.

Bliver Carnival of Light udgivet, vil det formentlig være bevis for, at Beatles og især Paul McCartney var langt mere avantgarde end almindelig antaget. De få, der har hørt nummeret, beskriver det som halvkvalte skrig fra Lennon tilsat lyde af vand, kirkeorgel og forvredne guitarer.

»Jeg kan godt lide det, for det er Beatles, der går off piste«, siger Paul McCartney ifølge avisen The Observer.

«Det skal være meget frit«

Den 5. januar 1967 var Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison og John Lennon i Abbey Road studierne for at optage stemmerne til sangen ’Penny Lane’.

McCartney havde sagt ja til at komponere et stykke musik til den lille festival 'The Million Volt Light and Sound Rave', og han bad de andre tre om at bruge 10 minutter på projektet.

»I skal bare tage fat i instrumenterne og råbe, slå, og spille. Det behøver ikke give mening. Slå på en tromme, gå over til klaveret og tryk på et par tangenter - og så sætter vi noget ekko på. Det skal være meget frit«, forklarer Paul McCartney.

McCartney var selv tilfreds med resultatet af optagelserne, men de andre tre medlemmer af Beatles nedlage veto mod at få dem udgivet. Det var alt for eksperimenterende og lå for langt fra de ballader, der havde skabt bandets succes.

• Interviewet med Paul McCartney kan høres i programmet Front Row på BBCRadio 4 på torsdag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce