Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Ålen' er klar med Blekingegade-tv-serie

Zentropa og TV 2 er klar med en tv-serie om Blekingegadebanden til september. Så nu får danskerne to serier.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om et år har TV 2 premiere på det første afsnit af tv-dramaet om Blekingegadebanden.

Det fortæller Peter Aalbæk. Det var oprindeligt meningen at Zentropa i samarbejde med TV 2 ville lave en film over bogen 'Betjenten', der handler om Blekingegadebanden set fra politimanden Jørgen Moos' perspektiv.

Men da manuskriptfasen var overstået, fortæller 'Ålen', var det en tv-serie på fem afsnit, der lå på hans skrivebord. Navnet er 'Blekingegade' og instruktøren hedder Jakob Thuesen.

I kapløb med DR Dermed forsøger TV 2 og Zentropa, ifølge Peter Aalbæk selv, at lægge sig i spidsen i et kapløb om at lave 'TV-serien' om Blekingegadebanden først. »Og bedst«.

For DR er samtidig i gang med at lave en serie samt en dokumentarfilm om den danske terrorgruppe. Bare med et manuskript der bygger på Peter Øvigs to prisbelønnede bestsellere om emnet.

Så umiddelbart ser det ud til at danskerne får temmelig meget tv om Blekingegadebanden. Og havde Zentropa ikke været først med serien, så ville Peter Aalbæk overveje, om det kunne betale sig, at lave serien.

Hvad gør i hvis Danmarks Radio er klar med en serien før jer?

»Når vi finder ud af, hvad Danmarks Radio laver, så må vi sammen med TV 2 se, om det er værd at lave vores serie«, siger Peter Ålbæk, der ikke er sikker på om danskernes interesse for Blekingegadebanden er stor nok til at trække seeree til to tv-serier.

»Hvis ikke DR er klar til at vise serien til September 2009, så ville jeg da også overveje sagen igen , hvis jeg var dem«, siger han.

DR satser på kvaliteten
Men selvom Danmarks Radios ikke kan have sin blekingegade drama-serie klar til september 2009 har mediedirektør Lars Grarup ingen planer om at indstille arbejdet med serien.

»Selvfølgelig er det godt at være først, men vi mener, at det er vigtigere at serien bliver af høj kvalitet. For vi ser det her som en dramatisering af et vigtigt historisk dokument. Og derfor er det vigtigt, at man giver sig tid til at få fat i de bedste manuskriptforfattere, skuespillere, instruktører og så videre«, siger Lars Grarup og hilser konkrurrencen fra TV 2 velkommen.

»Det får os ikke til at ryste på hånden, at der kommer et konkurrerende projekt. Vi synes konkurrence er sundt, og siden TV 2 kom på markedet har danskerne jo bare fået noget bedre tv at kigge på«.

Men er det bedre for danskerne at få to ens tv-serier?

»Serierne handler jo ikke om det samme. TV 2s serie bygger på en helt anden bog, og det er en helt anden historie som TV 2 fortæller. Det er to vidt forskellige vinkler på sagen«.

Spild af tid og penge

Lars Grarup kan endnu ikke sige noget om, præcis hvornår Danmarks Radio er klar til at sende deres serie og planlagte dokumentarfilm om Blekingegadebanden på to afsnit af én time hver.

Men projektet har været i gang så længe, siger han, at det ikke kan komme på tale at stoppe nu.

Er det ikke spild af public service midler, at lave en serie om et emne som TV2 allerede har lavet en serie om?

»Nu har vi jo været igang med det her i lang tid. Så vidt jeg ved er Zentropa stadig i gang med forhandlingerne, mens vi er ude over forhandlingerne og allerede har sat holdet. Så vi er sådan set i gang. Og jeg synes bestemt, at det er en public service opgave at lave noget godt tv-dramatik om den her vigtige epoke i dansk historie. Så skulle vi virkelig stoppe bare fordi TV 2 melder sig på banen?«, siger Lars Grarup.

Og hos Peter Aalbæk på Zentropa er holdningen den samme. Bare med omvendt fortegn.

Er det ikke spild af midler at lave en Blekingegade-serie, når nu DR også laver én?

»Jeg har arbejdet på det her projekt siden 1996. Så bare fordi Yellow Bird beslutter at lave det samme, kan jeg ikke sætte mit på standby. 12 års fødselsdag på projektet betyder jo også, at jeg er temmelig stålsat omrking, at det skal blive til noget«, siger Peter Aalbæk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden