Onkel og nevø: Søren (th.) og Nicolaj Rasted, alias Hej Matematik.
Foto: Hej Matematik

Onkel og nevø: Søren (th.) og Nicolaj Rasted, alias Hej Matematik.

Kultur

Robot bag Hej Matematik-censur

Pladeselskabet Warner afviser, at have blokeret bandet Hej Matematiks hit 'Walkmand'. Ansvaret ligger hos YouTube, siger de.

Kultur

Det bliver igen muligt at høre hittet 'Walkmand' med bandet Hej Matematik.

Det er konsekvensen efter, at hittet ellers har været blokeret på YouTube, fordi det tilsyneladende var stjålet fra R.E.M.s hit 'Supernatural Superserious'.

Men de to numre har ikke meget tilfælles, mener også Mickey Lund, direktør i Warner Danmark, som er R.E.Ms pladeselskab.

De er ellers blevet anklaget for, at have fået YouTube til at fjerne 'Walkmand'-videoen, fordi den tilsyneladende skulle være stjålet fra R.E.M.

Men det afviser Mickey Lund:

»Hverken Warner eller R.E.M. har kontaktet YouTube og bedt dem blokere vidoen«, siger han, og oplyser, at han i går talte med sine engelske og amerikanske kolleger om sagen.

Robot bag censur Forklaringen bag hele misæren er ifølge Mickey Lund, at en af YouTubes robotter siden nytår ved en fejl har lukket for lydsporet på Walkmand-musikvideoen.

Derefter har Hej Matematik fået en besked fra YouTube, hvor de skriver, at »en rettighedshaver har påstået, at den ejer dele af eller hele musikken i jeres video 'Walkmand'«.

Og det skulle altså så være 'Supernatural Superserious' med R.E.M.

Skuffet over pladeselskab
Mailen giver altså indtryk af, at det er rettighedshaveren, der har kontaktet YouTube - selv om det ikke er tilfældet i denne sag.

Mickey Lund vil ikke kommentere, hvad YouTube skriver i deres mails, men er i stedet skuffet over at Hej Matematiks pladeselskab - Copenhagen Records - ikke kontaktede ham, da de opdagede, at lydsporet på vidoen var blevet blokeret.

»Det eneste, som Copenhagen Records har kunnet dokumentere over for mig er, at de har en automatisk registreret mail, og de har intet fra Warner eller R.E.M. Ville de have haft den sande historie ud, havde de sagt, at YouTube havde blokeret deres adgang, for det er rent faktisk det, der er sket«, siger han.

Kvikke netlæsere
Netop det har en række af læserne på politiken.dk været opmærksomme på. I kommentarer til sidste historie om sagen, skrev H. V. Lukas fra Århus N. blandt andet:

»YouTube og Myspace bruger software til at tjekke for copyright-materiale på deres sites. Videoerne/musikken bliver i den forbindelse automatisk fjernet. Det sker jævnligt, og det sker jævnligt, de tager fejl«.

Claus D. fra Frederiksberg er mere kontant:

»Promotion spin, fra en haltende hitlisteplacering«, skriver han, mens Sanne Mortensen fra København skriver:

»Ja, det skaber jo meget mere opmærksomhed at påstå, at det er bandet, der brokker sig, end at skrive, at der er en fejl i et stykke software. Jeg er ked af det Hardinger/Hej Matematik, men der er ikke den store sandsynlighed for, at R.E.M. nogensinde har hørt jeres sang«.

Det var Michael Hardinger, der for mange år tilbage skrev teksten til Hej Matematik. Han var medlem af gruppen Shu-bi-dua, men nummeret udkom på hans soloalbum i 1981.

Video igen på vej på nettet

Så eftersom Warner og R.E.M. altså ikke er dem, der synes, deres rettigheder er blevet krænket, så er det bare et spørgsmål om tid, før man igen kan høre 'Walkmand' på YouTube.

denne video er lydsporet i skrivende stund stadig blokeret, mens lyden fungerer på denne video, hvor der til gengæld ikke er meget billede.

Heller ikke på Hej Matematiks egen hjemmeside på MySpace, kan man i skrivende stund høre 'Walkmand'.

Indtil videoerne igen er tilgængelige, kan man uden problemer høre R.E.M.s Supernatural Superserious på YouTube.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden