Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Billedkunstner og afdelingsleder på Det Fynske Kunstakademi, Jakob Jakobsen, vil med sine klistermærker protestere mod terrorloven, som ifølge ham indskrænker ytringsfriheden.
Foto: JENS DRESLING

Billedkunstner og afdelingsleder på Det Fynske Kunstakademi, Jakob Jakobsen, vil med sine klistermærker protestere mod terrorloven, som ifølge ham indskrænker ytringsfriheden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstner vil bryde terrorloven

Billedkunstneren Jakob Jakobsen vil forstyrre trafikken med klistermærker. Målet er at teste terrorloven.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En kontroversiel happening vil teste den danske terrorlov.

Kunstnere bør protestere imod udemokratiske love, som indskrænker ytringsfriheden og skaber et samfund bygget på mistænksomhed og kriminalisering, mener billedkunstner og afdelingsleder på Det Fynske Kunstakademi, Jakob Jakobsen.

Derfor vil han via et nyt kunstprojekt bryde terrorlovgivningen ved at forstyrre trafikken og den offentlige orden.

»Som kunstner er det magtpåliggende at handle mod en lov som begrænser ytringsfriheden«, siger afdelingslederen fra Det Fynske Kunstakademi.

Vil forstyrre samfundsordenen Konkret har Jakob Jakobsen designet tre klistermærker, som er formet som trafikskilte og skal hænges op rundt omkring i byen. Klistermærkerne er en del af en alternativ terrorpakke, som ifølge kunstneren skal vise, hvor absurd terrorloven er.

Kontroversielt og ulovligt? Måske, men den slags politisk kunst er nødvendig, mener billedkunster Jakob Jakobsen.

»Terrorlovens tekst er så upræcis at den i praksis ville kunne bruges mod alle former for ulydige protester. Men det er ikke kun protesten og handlingen, der kriminaliseres. Man er skyldig, før det modsatte er bevist, og det underminerer retsstaten. Med denne lov skader samfundet sig selv«, mener Jakob Jakobsen.

Lovbryder
Protesten vil ifølge Jakob Jakobsen være på kant med terrorloven, da der i lovteksten står, at den, som forstyrrer eksempelvis trafiksikkerheden med henblik på at få en offentlig myndighed til at handle på en bestemt måde, er terrorist.

Men terrorloven er alt for vidtgående, mener den erfarne kunstner, som tidligere har arbejdet som kunster i London. Han har også stået bag Det Fri Universitet fra 2001-2008, og nu leder han afdelingen for digitale medier på Det Fynske Kunstakademi.

»Som kunstner er man specialist i at kommunikere. Og når kommunikationen og kunstens udøvelsesmuligheder begrænses, må det for et hvert samfund være kilde til kritik og bekymring«, forklarer Jakob Jakobsen.

Terrordømt tøjfirma

Terrorloven har kriminaliseret mange former for aktivisme, kunst og protester, mener kunstneren.

Som eksempler nævner han Greenpeace-aktionen på Axelborg i København, som endte med at aktivister blev terrordømt for at kaste et banner ned fra Dansk Landsbrugs hovedkvarter, samt den aktuelle højesteretsdom mod tøjfirmaet Fighters + Lovers, som solgte t-shirts til fordel for palæstinensiske PFLP og colombianske FARC.

»Terrorlovgivningen skal snart revurderes. De foregående to domme har vist, at terrorlovgivningen ikke bruges efter hensigten, men til at indskrænke politiske handlingsmuligheder«, mener Jakob Jakobsen, som håber, at hans protest vil få politikerne til at ændre terrorloven.

Her ses klistermærkerne, der skal protestere mod terrorloven.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, udelukker ikke, at en kunster kan dømmes efter terrorparagrafferne, som det skete i sagen mod Fighters+Lovers, men det forudsætter støtte til bestemte terrorister eller terrororganisationer.

»For at blive dømt efter terrorparagraffen, skal der være forsæt til at skræmme befolkningen eller tvinge myndighederne til noget, og det kan man vist ikke sige, at kunstneren (Jakob Jakobsen, red.) gør. Men måske overtræder han færdselsloven eller ordensbekendtgørelsen«, siger Jørn Vestergaard.

Under alle omstændigheder har Jakob Jakobsen tænkt sig at begynde sin protest mod terrorloven her i påsken, men om han derefter dømmes, er altså uvist.

Du kan se Jakob Jakobsens alternative terrorpakke og klistermærker på hjemmesiden her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden