Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Politiet ærer den den unge betjent, der blev skudt ned i det centrale København i forbindelse med røveriet mod postkontoret i Købmagergade i 1988.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Peter Øvig har ret

Ingen kan tage patent på danmarkshistorien, men Peter Øvig Knudsen ejer sin fortælling om Blekingegadebanden, mener fagfolk.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Peter Øvig Knudsen frygter, at Zentropas filmatisering af Blekingegadebanden vil krænke hans ophavsret.

Men Zentropa må ikke fortælle Peter Øvig Knudsens version af historien.

Det mener en række fagfolk, som Politiken har talt med.

Øvig ejer personerne Zentropa skal passe på, når de finder på karaktererne i deres film om Blekingegadebanden, hvis ikke de vil have juridiske problemer.

I hvert fald ifølge jurist og afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen. Han kan ikke tage konkret stilling til sagen, men siger:

»Hvis filmen f.eks. lægger sig tæt op ad Peter Øvig Knudsens personbeskrivelser, så er der et ophavsretligt problem«, siger han og tilføjer:

»Det politimateriale, som Øvig har fundet i arkiverne, er frit tilgængeligt historisk materiale, som ikke er omfattet af loven om ophavsret. Der har han gjort et arbejde, som andre kan 'nasse' på. Men der er også tale om tætte beskrivelser og personkarakteristikker. Det er Peter Øvigs værk«, vurderer Oluf Jørgensen.

Zentropa må grave selv
»Peter Øvig har ret til sin fremstilling. Man kan ikke overtage andre folks fremstillinger. Man må gå til kildematerialet igen og grave noget frem selv«.

Det mener ph.d. og adjunkt i historie Nina Kofoed, fra Aarhus Universitet, som kender problematikken fra sit eget arbejde.

»Jeg accepterer, at folk bruger oplysninger fra mig, og at min forskning bruges i det offentlige rum, hvis jeg vel at mærke bliver citeret for det«, siger Nina Kofoed.

Hun påpeger samtidig, at man ikke helt kan sammenligne hendes og Peter Øvigs arbejde.

Aftale med efterforskningsleder

»Jeg får løn af offentlige midler for at gøre historie offentligt tilgængelig. Det gør Peter Øvig Knudsen ikke«, siger hun.

Nina Kofoed pointerer, at hun ikke helt er klar over, hvordan man refererer til sine kilder i film.

Zentropa underskrev for nylig en aftale med Jørn Moos, den daværende efterforskningsleder på Blekingegadesagen.

Zentropa skal nu filmatisere Moos' bog, 'Blekingegade-betjenten', der er skrevet af journalisterne Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden