Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

A-Film og Nordisk Film har en plan. Den involverer Egon Olsen, et Franz Jäger pengeskab og minimum 10 millioner kroner.
Foto: A.Film

A-Film og Nordisk Film har en plan. Den involverer Egon Olsen, et Franz Jäger pengeskab og minimum 10 millioner kroner.

Kultur

Olsen-banden kommer som tegnefilm

Nordisk Film og A-Film producerer animeret udgave af banden. Nikolaj Peyk skriver manuskript.

Kultur

I år er det præcis 40 år siden, den første film om Olsen-banden fik premiere.

Men selv om ingen af de herrer Balling og Bahs eller Sprogøe og Bundgaard er med os længere, finder Olsen-banden åbenbart stadig nyt liv.

Fredag var der premiere på Olsen Banden og den Russiske Juvel, som Peter Langdals og Anders Thomas Jensens musical hedder.

Sideløbende med det projekt har Nordisk Film og A-Film været i samarbejde om en animeret historie om banden.

Grovkornet satire Et færdigt, men langtfra finpudset manuskript skrevet af den tidligere Østkyst Hustler med mere, Nikolaj Peyk, ligger klar.

»Det, jeg er i gang med, er at tilføre en meget mere grovkornet satire. Jeg håber, min erfaring fra rappen og den erfaring, jeg fik af at lave 'Jul på Vesterbro' med Anders Mathessen, skinner igennem. Jeg tror, det bliver skide hamrende sjovt«, siger Peyk.

Han og instruktøren Jørgen Lerdam er enige om at føre Olsen-banden fra deres storhedstid i sluthalvfjerdserne up to date.

»Filmene fra dengang havde en meget skarp og satirisk kant. Og det er derfor, det er sjovt at se figurerne rykket op i 2008-2009 stykker, fordi man kan lave noget satire på samfundet, som det ser ud nu«, siger Jørgen Lerdam fra A-Film.

'Hjælp, jeg er en fisk', 'Terkel i knibe', 'Jungledyret Hugo' mv.
Selskabet har tidligere lavet 'Hjælp, jeg er en fisk', 'Terkel i knibe', 'Jungledyret Hugo' og producerer nu Claus Deleurans legendariske tegneserie 'Rejsen Til Saturn', der får premiere i løbet af efteråret. ( se trailer )

Både instruktøren og Nikolaj Peyk forestiller sig, at en animeret Olsen-banden kommer til at se ud som en mellemting mellem 'Terkel i Knibe' og Pixars oscarnominerede og storsælgende 'Ratatouille':

»Mindre grotesk end 'Terkel' men næppe så detaljerig, som det kræver, når man lader pelsdyr spille hovedrollerne. Frem for alt må det ikke blive så pussenusset, at folk tænker Disney«, fortæller de enstemmende.

Men hvorfor skal Olsen-banden overhovedet animeres?

»Figurerne, som vi kender dem, er allerede meget animerede - Egon og Yvonne osv har altid været overspillede. Den form bruger vi også i animation. Ligesom intrigen, at skulle klare det umulige, ligger godt til animationsmediet«, siger Jørgen Lerdam og uddyber, at man langtfra overser mulighederne for at komme med nogle politiske hints, hvor man gør grin med borgerskabet.

Forventet premiere i efterårsferien 2009

Arbejdstitlen er indtil videre 'Olsen-banden på de bonede gulve'. Filmen er allerede blevet godkendt under 60-40-ordningen og har forventet premiere i efterårsferien 2009.

Det endelige budget ventes at blive lidt større end 'Terkel i knibe', der kostede 10 millioner kroner at producere.

Nikolai Peyk understreger, at der på ingen måde er tale om et koordineret forløb med 'Olsen Banden-kollegerne' i Tivoli.

»Det er kommet helt bag på mig, at de har lavet det. Uden at have set stykket vil jeg gætte på, at de har valgt at trække det i retning af noget revy eller folkekomedie. Noget, der slet ikke interesserer mig. Men det kan man jo sagtens gøre inden for oplægget«, siger Nikolaj Peyk

Han skulle faktisk selv have været til premieren i fredags. Hvilket et mindre uheld i hjemmet dog forhindrede.

»Men jeg skal da ind at se det«, understreger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce