Grundlæggerne af Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Varg og Peter Sunde, i tingretten i Stockholm, da sagen blev indledt. Arkivfoto.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX/AP

Grundlæggerne af Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Varg og Peter Sunde, i tingretten i Stockholm, da sagen blev indledt. Arkivfoto.

Kultur

Bagmænd dømt i stor piratsag

Mændene bag fildelingstjenesten Pirate Bay skal i fængsel og betale millioner i erstatning efter at have overtrådt ophavsretsloven.

Kultur

Fire mænd har brudt ophavsretsloven ved at åbne for fildeling via Pirate Bay-hjemmesiden.

Mændene er hver idømt et års fængsel.

Det fastslår retten i Stockholm i sin afgørelse om en svensk baseret fildelingstjeneste, der har haft brugere verden over.

Side hjalp brugere frem til ulovlige kopier De fire mænd står bag fildelingstjenesten Pirate Bay (Piratbugten, red.), som har fungeret som en søgemaskine, hvor brugerne kunne finde frem til computere med kopier af for eksempel de nyeste Hollywoodfilm, populære computerspil eller nye musikudgivelser.

Sagen handler om de fire tiltaltes rolle i at sprede piratkopierede værker. Pirate Bay blev oprettet i 2003 som en slags søgemaskine, der pegede på filer hos brugerne.

De filer består af piratkopier af film, spil eller musik - og dermed er Pirate Bays bagmænd ifølge anklageren og rettighedshaverne medskyldige i piratkopieringen.

Anklageren har krævet de fire idømt fængsel i mindst et år.

Afkrævet giganterstatning
Rettighedshaverne til de piratkopierede værker står klar med et samlet erstatningskrav på 80 millioner danske kroner, når sagen er endeligt afgjort. Den opgørelse har gruppen bag piratsiden kraftigt modsat sig.

Retten har da også alene dømt mændene til at betale 18 millioner danske kroner i erstatning.

De har også afvist at have tjent penge på hjemmesiden, mens anklageren har vurderet, at den har sikret dem henved syv millioner danske kroner i reklameindtægter.

Det kan imidlertid vare længe, før det sker: Både anklageren og forsvarerne har bedyret, at dommen fra retten i Stockholm vil blive anket, hvis den går dem imod.

Afviser ansvar
De tiltalte har argumenteret for, at de udelukkende var tjenesteleverandører, der ikke var ansvarlige for indholdet af de søgeresultater, deres søgemaskine gav brugerne. De baserer forsvaret på, at de ikke selv har deltaget i den ulovlige udveksling af værker mellem Pirate Bays brugere.

Anklageren har på sin side lagt vægt på, at det er resultatet, der tæller i forhold til ophavsretsloven - ikke hvordan det nås teknisk set.

Handler om betaling for kunstneres værker

Sagen har varet i tre uger og har taget afsæt i piratkopier af 20 musiknumre, ni film og fire computerspil.

Den har vakt opsigt verden over, fordi den sætter fokus på skismaet mellem de moderne tekniske muligheder og de etablerede love og regler om ophavsrettigheder.

Tilhængere af fildeling mener, at man ikke kan forlange at blive betalt for digital information, der er tilgængelig på nettet.

Modstanderne af piratkopier holder sig til, at musikere, filmskabere og andre ikke lever af fandyrkelse alene, men også er nødt til at tjene penge for deres arbejde for at kunne leve af at skabe kunst.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce