Mikael Simpson er en af de kunstnere, der mener, at behandlingen af de afviste irakere er uretfærdig.
Foto: Joachim Adrian

Mikael Simpson er en af de kunstnere, der mener, at behandlingen af de afviste irakere er uretfærdig.

Kultur

Kunstnere rystede over politiets brutalitet

En række prominente danske kulturpersoner ryster på hovedet over nattens aktion mod de afviste irakiske asylansøgere.

Kultur

»En ulykkelig fejl«.

Sådan betegner skuespiller Jesper Christensen politiets aktion i nat mod de afviste irakere i Brorsons Kirke på Nørrebro.

»Det er et ulykkeligt samfund, hvis der ikke er plads til undtagelsen. Hvis der ikke er plads til folk, der er endt i en ubehagelig lille krog, som de her irakere er«.

Jesper Christensen er en af de mange kulturpersonligheder, der har udtrykt støtte til de aktivister, der gennem tre måneder har hjulpet de afviste irakere i Brorsons Kirke på hjemmesiden www.stoettekreds.dk ( eksternt link).

Arven efter Svend Auken »Jeg så Svend Aukens tale på Rådhuspladsen (demonstration til fordel for de afviste irakere, 18. juni), hvor han talte om barmhjertighed og om medmenneskelighed over for irakerne, der havde brug for os«.

»Efter hans død talte samtlige politikere om hans store hjerte, og at han burde være blevet statsminister. Efter et par dage er den politiske virkelighed begyndt igen, og så har råheden igen fået overtaget«

Nyrup:Grænsen for almindelig menneskelighed er overskredet

Musiker Mikael Simpson kalder nattens aktion for »uretfærdig«, »ærgerlig« og ”uanstændig”

Danmark har særligt ansvar
Han holder i øjeblikket ferie på Samsø med sin familie og er rystet over den nyhed, han vågnede op til:

»Har vi ikke som krigsførende land et ansvar for at behandle den promille af folk, der flygter fra et krigshærget land ordentligt? Jeg kan kun ryste på hovedet. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man ikke kan forbarme sig over disse stakkels mennesker«, siger han.

Han har fulgt nyhedsdækningen hele morgenen og er rystet over den brutalitet, som politet har brugt over for demonstranterne i nat.

»Politiet virker enormt voldsomt. Folk sidder roligt på jorden for at vise deres solidaritet med mennesker i nød. Så kommer politiet og slår på dem. Der virker jo som noget, der ikke foregår i mit land«, siger han.

SE BILLEDERNEPolitiet rydder Brorsons Kirke

»Det virker helt surrealistisk, at jeg sidder her på solbeskinnede Samsø, mens folk får tæsk af politiet«.

Business as usual
Billederne fra nattens politiaktion giver musikeren Jens Unmack minder fra barnsdommen:

»Det minder mig om folkeskolen, hvor dem fra 10. klasse bankede dem fra 4. klasse«

Han er dog ikke overrasket over, at politiet brød ind i kirken:

»Det var forventet. For med lov skal land bygges. Det var business as usual. Og så længe danskerne stemmer på den nuværende regering, så vil personer med en anden religion altid blive hundset med«, siger han.

»Hvis der er nogen, der tror, det har været sjovt at sidde i Sandholmlejren og sidde i den kirke, så lever de i en vrangforestilling. Det drejer sig om mennesker, der er desperate«.

Har besøgt Sandholmlejren

Musiker Kira Skov, der er frontfigur i bandet Kira And The Kindred Spirits, har selv været i Sandholmlejeren flere gange. Her har hun blandt andet mødt de irakiske asylansøgere, der står til at blive sendt ud af landet.

»Det var da barsk at opleve. Jeg mødte teenagere, der havde levet det meste af deres liv i en flygtningelejr«.

SE OGSÅ Brorsons Kirke ryddet ved voldsom aktion

Kira Skov forventer, at der er flere blandt de anholdte, som hun personligt har mødt. Og hun frygter, hvad der vil ske med dem.

»Det er sørgeligt, at alt skal gå op i love og paragraffer, Det er skamfuldt, at det her sker«, siger hun

Udtalelserne kommer oven på nattens rydning af Brorsons Kirke på Nørrebro. Her har afviste irakere siden 17 maj søgt flugt.

Politiet var i nat mødt talstærkt op, men hurtigt mødte flere hundrede demonstranter op for at forhindre politiet i at tage irakerne med.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce