Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hornsleth (billedet er fra 2001) mener at danskere og ugandere har humoren til fælles.
Foto: JESPER STORMLY HANSEN

Hornsleth (billedet er fra 2001) mener at danskere og ugandere har humoren til fælles.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hornsleth-udstilling fortsætter trods Ugandas vrede

Selv om Ugandas regering vil have den stoppet, vil hverken udstilleren eller kunstneren Hornslet droppe den kontroversielle udstilling, hvor fattige afrikanere har taget Hornslets navn mod at få hver en gris.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uganda kræver en dansk kunstudstilling stoppet omgående.

Men hverken kunstneren Kristian von Hornsleth eller Pressen i Politikens Hus, der udlejer lokaler til udstillingen, overvejer at stryge den fra plakaten.

»Hvis jeg havde hørt, at uganderne følte sig så stødt, havde jeg måske vendt det en ekstra gang med kolleger. Men nej, jeg vil ikke stoppe den, både af praktiske og kontraktmæssige årsager«, siger arrangementschef i Pressen Randy Thybo, til Politiken.dk.

Hun understreger, at der er tale om udlejning af lokaler, ikke en udstilling fra Pressens side. Kristian von Hornsleth rykker ind i lokalerne, hvor Politikens trykkeri engang havde til huse, i morgen tidlig klokken seks.

Ville måske udstille Muhammed Udstillingen består blandt andet af godt hundrede billeder af fattige ugandere, der har ladet sig omdøbe til Hornsleth, til gengæld for at modtage en gris i betaling af den danske kunstner. De er fremstillet på billeder, hvor de holder et identitetskort op med deres nye navn.

Men selv om der er en grænse for hvad Randy Thybo vil udstille, er den ikke nået her.

»Jeg ville også udstille guldfisken i blenderen«, siger hun.

Hvad med Muhammed-tegningerne?

»Ja, det ville jeg måske også. Vi har besluttet, at i år er et projektår, hvor vi prøver os frem, for at finde ud af, hvad vi er gode til«, siger arrangementschefen, der har gennemset udstillingens effekter, for at sikre sig at ingen af dem for eksempel er »dybt pornografiske«.

Hornsleth: PR-trick fra minister
Men er det ikke en ligeså god grund til at stoppe en udstilling, når et fattigt land føler sig udleveret og ydmyget?

»Jeg har som sagt ikke før hørt om den ugandiske debat. Men det gør da indtryk«, siger Randi Thybo til Politiken.dk.

Hos Kristian von Hornsleth afføder den ugandiske kritik til gengæld ikke andet end jubel i mobiltelefonen.

»Det bliver bedre og bedre, det her. Det er et billigt PR-trick fra en ugandisk minister, der er kristen fundamentalist, og står for at skulle genvælges. Han har tidligere beskyldt mig for alt muligt, og jeg er i gang med en retssag mod ham«, siger Kristian von Hornsleth til Politiken.dk.

Kristian von Hornsleth har ikke andet end lovord til overs for sine nye afrikanske ’familiemedlemmer’, og insisterer på, at de er helt med på ideen, og var stolte over at være med.

Elsker at kneppe, æde og drikke

»Afrikanere minder meget mere om danskere, end vi går og tror. De elsker at kneppe, æde og drikke ligesom os, og har meget den samme form for humor. De syntes det var et sjovt projekt. Der er bare ingen, der spørger dem«, siger kunstneren, hvis ’The Hornsleth Village Project’ blandt andet er blevet beskyldt for at have nykolonialistiske tendenser.

Hornsleth afviser helt og holdent, at der på nogen måde er tale om et politisk projekt. Det handler bare om at lave et sjovt projekt, der rammer lige ned i fordommene, siger han.

»Vi tror afrikanerne er AIDS-plagede og sultne, de tror vi er omvandrende pengepunge. Det synes jeg er et enormt sjovt rum at lave performancekunst i«, siger han.

Snart er der i øvrigt nye udfordringer for Hornsleths afrikanske landsby. De 108 Hornsleth’er bliver tilbudt ansættelse i et kaffeprojekt, der uden »Max Havelaar og Bono-hykleri, som kun handler om vores egen dårlige samvittighed«, skal producere kaffen ’Political – The true flavor of african free trade’.

Se Kristian von Hornsleth egen hjemmeside om den ugandiske landsby her .

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden