Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Richard Dawkins (i midten) var i 2006 med til at lancere en kampagne, hvor busser kørte rundt med påskriften 'Der er sandsynligvis ingen gud. Så slap af og nyd livet'. Kampagnen var en reaktion mod en religiøs buskampagne.
Foto: AKIRA SUEMORI/AP

Richard Dawkins (i midten) var i 2006 med til at lancere en kampagne, hvor busser kørte rundt med påskriften 'Der er sandsynligvis ingen gud. Så slap af og nyd livet'. Kampagnen var en reaktion mod en religiøs buskampagne.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Darwin-provokatør afliver igen Gud

Richard Dawkins, der fik store dele af verdens religiøse på nakken ved at benægte Guds eksistens, er aktuel med ny bog.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke helt det største show på Jorden, da Richard Dawkins møder op i Centre for Education i London på en onsdag aften for at tale om sin nye bog.

Men det er stort nok til at fylde et 500-sæders auditorium til randen, mens uheldige tilskuere, der måtte gå forgæves, tigger om overskydende billetter.

Der er ingen at få. Alle vil høre, hvad Richard Dawkins’ seneste indlæg i den evige debat mellem religion og videnskab handler om.

Denne gang har professoren fra Oxford University kastet sig over Charles Darwins evolutionsteori, som han har sat sig for at bevise i ’The Greatest Show on Earth’.

ANMELDELSE

Titlen stammer fra et brev fra en af Richard Dawkins’ fans, der som en kommentar til ’Illusionen om Gud’ sendte ham en T-shirt med påskriften: ’Evolutionen – Det største show på Jorden. Det eneste show i byen’.

»Faktisk ville jeg helst have haft hele titlen med, men det syntes forlæggeren ikke var en god ide«, siger Richard Dawkins, der i sin bog bruger alt lige fra formen på delfiners hjerner, længden på elefanters stødtænder og flyvende svaler til at påvise, at der ikke er nogen højere plan styret af Gud. At evolution ganske enkelt er og bliver arternes udvikling.

»Bogen her er mit eget missing link. Den forklarer, hvorfor vi ved, at evolutionsteorien er sand«.

Stødtænder forandrede sig på 30 år
At det er svært for mennesker at forstå den langsommelige proces, evolution er, ser Richard Dawkins som et etableret faktum.

»Vores hjerner er ikke udstyret til at forstå konceptet hundredvis af millioner af år. Vi kan ikke skelne forskellen mellem 10 millioner og 100 millioner år. Derfor er evolutionslære lidt som at arbejde som detektiv. Man ankommer til gerningsstedet, indsamler beviser og kan derfra rekonstruere et forløb. Det er kun i meget få tilfælde, at evolutionen går så hurtigt, at vi kan se den for vores øjne«, siger han.

I et eksempel er det formentlig sket meget hurtigt, mener Richard Dawkins, der har set på statistikken for størrelsen af elefanters stødtænder i et safariområde i Uganda. I løbet af en periode på 30 år blev stødtænderne målt og vejet af personale fra det ugandiske ministerium for natur og dyreliv. Målingerne påviste et markant fald i størrelsen af stødtænderne i løbet af de tre årtier

»Det er også en slags overlevelsesstrategi og evolution, fordi de elefanter, der havde de største stødtænder, blev jagtet mere og skudt først«, mener han.

De næste 100 år er vigtige
Om mennesket har en indbygget lignende overlevelsesmekanisme og kan overleve i millioner af år, vil Richard Dawkins ikke udelukke.

»Vi kan se på fossiler og se, at der er arter, der har domineret her på Jorden, som senere er blevet afløst af andre, som i virkeligheden er en videreudvikling af dem. Det tog eksempelvis pattedyrene omkring fem millioner år at opbygge styrke til at tage over, da dinosaurerne uddøde. Vil det samme ske med mennesket som art? Det kan sagtens være, at vi udvikler teknologi, der gør os i stand til at overleve længere som art«, spekulerer han.

»Der er ingen tvivl om, at mennesket i de kommende 100 år vil få større indflydelse på evolutionen på denne planet end på noget tidspunkt i klodens historie«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kristne og holocaustfornægtere
Hvis evolutionen lærer os noget, er det, at den cementerer opfattelsen af, at Gud ikke eksisterer, mener Richard Dawkins.

»Der er ikke nogen overordnet plan. Det er tilfældig udvælgelse og overlevelse. Vi har en tendens til at tro, at bare fordi ting er komplicerede og sofistikerede, må der være en ’designer’ bag. Det er ikke tilfældet. Hvis Gud havde planlagt Jorden, ville han da være ret dårlig til planlægning, eftersom flere af arterne er uddøde«, mener Richard Dawkins.

Her bevæger vi os ind i et felt, der om noget kan få den ellers så stilfærdige videnskabsmand til at tale passioneret. Hans videnskabelige korstog mod religion er ikke blevet formindsket, siden ’Illusionen om Gud’ udkom i 2006.

Han fortryder ikke, at han har sammenlignet religiøse, der ikke tror på evolutionen, med holocaustfornægtere.

»I begge tilfælde nægter man, at historien har fundet sted, på trods af overvældende beviser. Det er absurd. Det er chokerende, at omkring 40 procent af USA’s befolkning ikke tror på evolutionen. Uvidenhed er ikke nogen forbrydelse, men det er forkert, at man – trods beviserne – nægter, at noget er sket«.

Ateister skulle forene sig

Værst går det ud over samfundets mest påvirkelige medlemmer, mener Richard Dawkins. »Jeg bliver virkelig fornærmet over, at folk, der burde vide bedre, aktivt misleder børn ved at lære dem, at evolutionen ikke er sand. Det er for mig at se misbrug af en betroet position. Et andet eksempel er trosskoler. Hvor er det grusomt at trække forældrenes holdninger og meninger ned over et barn og eksempelvis tvinge det til være katolik. Vi accepterer som samfund, at børn bliver defineret af deres forældres holdninger, så længe der er tale om religion. Men der er ikke nogen, der siger, at her har vi et marxistisk eller postmoderne barn. Hvilket for mig at se ville være lige så absurd som religion«. Richard Dawkins, der af religiøse kredse i USA opfattes som ’militant ateist’, advokerer for, at verdens ateister skal blive bedre til at organisere sig og få politisk indflydelse. »Endnu er ingen amerikansk præsident blevet valgt uden at bekende sig til kristendommen. Men hvis ateister fandt ud af at tale med én stemme i samfundet og blive hørt, ville det måske ikke se sådan ud«, mener han.

LÆS OGSÅ At det kan være svært for menneskeheden at leve uden tro på Gud, hører Richard Dawkins tit. »En typisk kommentar fra folk er, at de er glade for min bog, men at de ville ønske, de ikke havde læst den. En mand ringede ind på et radioprogram og sagde til mig, at hvis han ikke troede på Gud, ville der ikke være noget, der forhindrede ham i at skyde sin nabo. Jeg sagde, at jeg troede, han undervurderede sin egen moral. Men han fastholdt sit. Tro mig, jeg ville gå ind og skyde min nabo«, siger Richard Dawkins. Man kommer aldrig til at se Richard Dawkins i en menighed, men hans tro på evolutionen er urokkelig. »Jeg tror på det af den simple grund, at alle beviserne for det er der, siger han.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden