Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Roman Polanski, 76, har siden filmen 'Rosemarys Baby' fra 1968 været verdensberømt for sine produktioner.
Foto: ROBERTO PFEIL/AP

Roman Polanski, 76, har siden filmen 'Rosemarys Baby' fra 1968 været verdensberømt for sine produktioner.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Filminstruktøren Roman Polanski anholdt

Schweizisk politi har anholdt den verdenskendte filminstruktør Roman Polanski i en 32 år gammel sag om voldtægt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den verdenskendte filminstruktør Roman Polanski er blevet anholdt af schweizisk politi.

Anholdelsen, der er foranlediget af det schweiziske justitsministerium, bygger på en amerikansk anklage for voldtægt af en 13-årig pige i 1977. Polanski erklærede sig året efter skyldig i 'kun' at have haft seksuel omgang med en mindreårig, men afviste en række andre samtidige anklager for strafbare, seksuelle handlinger.

Behandlingsdom

Polanski fik i 1978 en behandlingsdom, der indebar, at han skulle gå i psykiatrisk terapi, men flygtede ud af USA få uger efter. Siden har han aldrig villet rejse tilbage af frygt for at blive arresteret. Han har heller ikke villet indspille film i Storbritannien af frygt for at blive udleveret til USA.

Den 76-årige Polanski var i dag inviteret til at være gæst på filmfestivalen i Zürich, hvor han skulle have modtaget en hædersbevisning for sin livslange indsats for filmkunsten.

Schweiz har en udleveringsaftale med USA.

Arrangørerne bag festivalen har udtrykt sorg og bestyrtelse over meddelelsen om anholdelsen. Søndag aften afholdes en særlig ceremoni i solidaritet med den verdensberømte instruktør.

Læs også: Zurich Film Festival (eksternt link)

Forlod USA efter voldtægtsanklage.
Den polsk-fødte Polanski har siden 1978 været bosiddende i Frankrig, hvor han er gift med skuespilleren Emmanuelle Seigner. Parret har to børn.

Han fik sit internationale gennembrud med filmen 'Rosemary's Baby' i 1968 og konsoliderede sin stjernestatus med 'Chinatown' fra 1974. 'Chinatown' blev nomineret til 11 Oscars og fik én for bedste manuskript.

Da hans film 'Pianisten' i 2002 fik en Academy Award (Oscar) for bedste instruktør, mødte han ikke op for at modtage statuetten af frygt for blive arresteret. De tilstedeværende i Kodak Theater i Los Angeles gav ham et langt stående bifald.

Polanskis anden hustru, skuespilleren Sharon Tate, blev myrdet i 1969 af en Satan-kult ledet af Charles Manson. En af de kvinder, der blev dømt for mordet på den højgravide Tate - og flere andre, der befandt sig parrets villa på samme tid - afgik forleden ved døden i fængslet.

Læs artikelBerømt morder død i fængslet

Mistanke om bedøvelsesmidler i champagne
Voldtægtsanklagen mod Polanski går tilbage til 1977, hvor den dengang 13-årige Samantha Geimer angiveligt havde accepteret at lade sig fotografere til et modemagasin, men blev påvirket af bedøvelsesmidler, som Polanski - ifølge anklagen - i havde hældt i hendes champagne, hvorefter han begik fuldbyrdet voldtægt.

Voldtægten skete i skuespilleren Jack Nicholsons hjem i en forstad til Los Angeles.

Geimer sagde i et interview i 2008, at hun gerne så, at »samfundet tilgiver Polanski«:

»Han er klar over, hvad han gjorde og fortryder det. Han er ikke længere til fare for samfundet. Der er ingen grund til at sætte ham i fængsel, og ingen andre end jeg har nogensinde anklaget ham«.

Anklager traumatiserer offer

Samme år blev der produceret en dokumentarfilm 'Roman Polanski: Wanted and Desired', som havde premiere på den anerkendte Sundance Film Festival. Filmen beskriver voldtægtssagen og dens efterspil.

I januar i år indgav Polanskis advokat begæring om at få søgsmålet mod Polanski droppet. Men dette blev afvist af en dommer i Los Angeles i maj.

I samme måned anmodede Samantha Geimer om, at anklagerne blev taget af bordet. Hun begrundede sit ønske med, at anklagerens stærke fokusering på sagens detaljer fortsat traumatiserer hende og hendes familie.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden