BitTorrent, YouTube og MySpace er på top ti over de steder, hvor flest pirater downloader ulovligt. Arkivfoto:
Foto: FREDRIK PERSSON/AP

BitTorrent, YouTube og MySpace er på top ti over de steder, hvor flest pirater downloader ulovligt. Arkivfoto:

Kultur

Her er nettets ti største pirattjenester

Youtube og Myspace er på topti over tjenester, som flest netpirater gør brug af.

Kultur

Nu kan alle få et overblik over de største tilholdssteder for netpirater.

Det sker, efter at den amerikanske antipiratvirksomhed BayTSP har publiceret listen over de ti nettjenester, hvor flest netpirater bryder ophavsrettigheden.

Det gjorde firmaet i deres årlige rapport 'Online Trends & Insight 2008'.

1. plads: BitTorrent På førstepladsen finder man BitTorrent - en teknologi, hvor man for eksempel kan dele musik og film med andre internetbrugere. På andenpladsen ligger den lignende eDonkey.

På femtepladsen sniger videoportalen YouTube sig ind, tæt forfulgt af det sociale netværk Myspace med hhv. over 500.000 og lige over 400.000 brud på ophavsrettigheder i 2008.

Begge er kravlet op ad listen i forhold til 2007.

»En ligegyldig liste«
Troels Møller, talsperson for Piratgruppen i Danmark, er ikke overrasket over listens topplacering.

»Jeg kan godt forstå, at der er flest, der bruger BitTorrent, fordi det er den teknologi, hvor det er nemmest at dele filer uden at blive forstyrret af Antipiratgruppen eller andre antipiratgrupper«, siger han.

Firmaet BayTSP, der har lavet listen, har kunder i musik-, film- og tv-branchen. Selve firmaets arbejdsmetoder og kunder holder firmaet hemmeligt.

Men et er sikkert: Firmaet tager op mod 500.000 dollar for at finde pirater, der downloader og deler deres kunders film, sange og tv-programmer ulovligt.

Troels Møller kan ikke se det smarte i BayTSP's top ti-liste.

»Det er et tyndt grundlag, når de ikke viser, hvor de har tallene fra. Desuden er listerne ligegyldige. De viser bare, at der bliver downloadet og fildelt rigtig meget, og det skal folk blive ved med«.

Spanierne downloader mest ulovligt

BayTSP har yderligere offentliggjort en top ti-liste over de lande i verden, hvor flest netpirater overtræder ophavsretten.

Her kommer Spanien ind på en klar førsteplads med næsten 25 millioner overtrædelser årligt. På andenpladsen kommer Italien med lige over 19 millioner af slagsen, og på tredjepladsen kommer Frankrig.

Frankrig har netop i dag vedtaget en lov, som gør det muligt at forhindre mennesker, der er mistænkt for ulovlig fildeling, i at gå på internettet.

LÆS ARTIKEL: Frankrig vil indføre antipiratlov.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce