Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DR's generaldirektør Kenneth Plummers undskyldning til Pia Kjærsgaard kaldes »dybt godnat« af radiovært.
Foto: JACOB EHRBAHN

DR's generaldirektør Kenneth Plummers undskyldning til Pia Kjærsgaard kaldes »dybt godnat« af radiovært.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR-værter utrygge efter Hyltofts 'rottesag'

Flere af DR's værter føler sig utrygge efter sag, der endte med undskyldning fra DR's generaldirektør til Pia Kjærsgaard.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal en programvært altid kunne vide om det, gæsten siger i programmet, er rigtigt eller forkert ?

Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter at DR's topchef overfor Pia Kjærsgaard har beklaget, at hun i et radioprogram blev tillagt et citat om, at indvandrere »formerer sig som rotter«.

Det var ikke Pia Kjærsgaard, men derimod de gamle fremskridtspartimedlemmer Mogens Glistrup og A.Th. Riemann, der havde sagt det.

Burde radioværten have vidst det og korrigeret udtalelsen på stedet ?

Situationen opstod i programmet Sproglaboratoriet på P1, og det var næstformand i DR's bestyrelse, Ole Hyltoft, der indgav klagen til DR. Hyltoft er udpeget af Dansk Folkeparti.

LÆS ARTIKEL

»Umulig situation«
»Jeg synes, det her sætter os værter i en helt umulig situation. Hvis jeg har fire gæster i studiet i en halvanden time lang udsendelse, har jeg ikke en jordisk chance for at vide, om alt det, de siger, er faktuelt korrekt«, siger Steen Bille, vært på P1's »Kulturkontoret« i DR's personaleblad 'Dråben'.

Steen Bille var en af dem, der oplevede det som en brat opvågnen den dag, DR's generaldirektør Kenneth Plummer sendte Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard en undskyldning på DR's vegne, fordi en gæst i Sproglaboaratoriet henviste til, at Kjærsgaard engang havde sagt den famøse rottebemærkning.

Programværten Christoffer Emil Bruun fangede imidlertid ikke fejlen, som udløste en klage fra Ole Hyltoft.

En klage, der som én af konsekvenserne fik, »at generaldirektøren personligt bad Kjærsgaard om godt vejr«, skriver personalebladet.

Værter kan ikke vide alt
Lene Johansen, vært på Deadline 17.00, har til forskel fra Steen Bille en stemme i øret, der kan guide hende under interview. Og det bliver også mere og mere nødvendigt, mener Lene Johansen.

»Principielt synes jeg, at det er en del af vores opgave at være alvidende - men det siger jo sig selv, at værter ikke kan vide alt om alt«, siger Lene Johansen.

Hun mener nok, at DR bør berigtige, hvis en gæst bringer fejlagtige oplysninger i et program. Men ikke som det skete i tilfældet med Pia Kjærsgaard, indvandrerne og rotterne, undskylde.

Undskyldning var »dybt godnat«
Monica Krog-Meyer, vært på det tre timer lange og direkte program P4 Eftermiddag, siger, at det er en rygmarvsreaktion for hende at gribe ind, hvis en gæst siger noget, der kan tolkes som et angreb på en anden, »fordi jeg synes, at det er ekstremt vigtigt, at den angrebne part får mulighed for at forsvare sig«.

Monica Krog-Meyer finder det imidlertid »dybt godnat«, at generaldirektøren sendte en undskyldning til Pia Kjærsgaard for hvad en gæst havde sagt i et program.

»Hvis det skete for mig, ville jeg meget hellere selv berigtige og eventuelt sende en undskyldning«, siger hun til DR's personaleblad Dråben.

Chefen: Tag det roligt

DR's programproduktionsdirektør Mette Bock slår imidlertid fast, at ingen af medarbejderne behøver at føle sig utrygge som en konsekvens af 'rottesagen'.

»De skal optræde præcis, som de hele tiden har gjort«, siger Mette Bock.

»Det kan ikke undgås, at der bliver sagt en del sludder i radio og tv, og værterne kan og skal ikke vide alt. Der er ikke tale om nogen praksisændring i DR på dette område«, understreger Mette Bock.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden