0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spang: Kjærsgaard bruger stand-up-tricks

Jonatan Spang blev udnævnt til Pia Kjærsgaard kulturkæledægge. Nu svarer han igen med et politisk satirisk stand-up-show.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ADRIAN JOACHIM
Foto: ADRIAN JOACHIM

Jonatan Spang fik kaffen galt i halsen, da Pia Kjærsgaard roste ham og kaldte ham 'genial'. Det provokerede ham til at lave et show med politisk satire, og han konstaterer, at Pia Kjærsgaard ikke er ene om at fyre »noget forsimplet fis« af. Det samme gør hendes kritikere, mener han.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For komikeren og skuespilleren Jonatan Spang er tirsdag 4. august en helt almindelig dag, der begynder som alle andre.

Han skal have morgenmad. Til morgenmaden skal han have sin kaffe. Og mens han indtager begge dele, skal han læse i sin avis.

Som kulturperson er Jonatan Spang selvsagt interesseret i, hvad der står på avisens kultursider. Denne morgen er overskriften på Politikens kulturforside: ’Jeg kunne være en god kulturminister’.

Og ikke mindst Jonatan Spangs nabo, Mikael Wulff, gør, hvad han kan for, at ingen skal glemme, hvad Kjærsgaard har sagt om Jonatan Spang.

Blev du lige frem drillet?

»Ja, ja. I lang tid var jeg jo Pias yndlingskunstner, og derfor skulle jeg tages meget alvorligt, når jeg sagde noget. Hver gang jeg åbnede munden, ville Mikael meget gerne have, at alle lyttede efter, for nu skulle de høre, hvad jeg og højrefløjen mente«.

»Så jo – han var virkelig sjov. Og havde kronede dage«.Back to Back det værste
Det lyder, som om det var en hård tid?

»Jo, jo, men det var ikke værre end den sommer, hvor Back to Back lavede ’Jonathan – giv aldrig op’. Det er trods alt stadig det værste«, siger Jonatan Spang, der sagtens kan se komikken i naboens drilleri.

Men hvad synes du så om det, Pia Kjærsgaard siger?

»Faktisk er jeg enig med hende – i hvert fald et lille stykke hen ad vejen. For når det gælder teatermiljøet og stand-up-miljøet, så er det miljøer, som lukker omkring sig selv«.

»Jeg har set meget stand-up som stort kun er lavet for de stand-uppere, som stod nede på trappen bagerst i rummet. Og ligesådan med teater, hvor jeg har set mange forestillinger, der er lavet for teaterfolk, der forudsætter, at man lige skal have set en anden forestilling og vide et eller andet helt sammenkneppet«.

»Det skal der måske være plads til, men jeg gider ikke at lave sådan noget. Og på den måde synes jeg, at der er noget, hun har set rigtigt. Men der er et stykke derfra og til en brølende kronhjort«.

Politisk satire
Hvad svarede du dem, som spørger dig om Pia Kjærsgaards udtalelser?

»Jeg har faktisk ikke svaret på det før nu«.

»Mikael Wulff og jeg bestemmer os ret hurtigt for, at vi vil lave et show på ryggen af det her, fordi det ligesom var en invitation til at lave noget politisk satire, som jeg aldrig har beskæftiget mig med. Og så vil jeg gerne bruge den platform, som nu engang er min, til at svare med«.

»For selv om det er noget forsimplet fis en stor del af det, Pia Kjærsgaard siger, så er det fandme også noget forsimplet fis, en stor del af det, der kom fra dem, som stillede sig op og råbte højt i aviser, radio og tv bagefter – og det ville jeg ikke være med til«.

Og derfor er det altså i stedet blevet til et nyt stand-up-show, som har premiere på Nørrebro Teater på fredag. ’Spark i løgsuppen’ hedder showet – en titel, som også er taget fra interviewet, hvor det netop er mere spark i løgsuppen, som Kjærsgaard ønsker fra kulturministerens side.

Klassiske comedy-tricks
Dermed skulle det også være klart for enhver, at det nye show tager udgangspunkt i politik, Pia Kjærsgaard og en række af de andre politikere.

»Der er mange, der har sådan en autopilot, som ligesom betyder, at de ser Dansk Folkeparti som nogle mennesker med horn i panden. Men for mig er det mere interessant at se på, hvad Pia Kjærsgaard kan«.

»Hun bruger faktisk mange af de samme greb, som jeg bruger som stand-up-komiker. Vi spiller begge to på nogle fordomme, som kan dele salen – i hendes tilfælde er det så bare befolkningen – hvilket er et helt klassisk comedy-trick«.

Du kan simpelthen direkte genkende dine egne arbejdsmetoder?

»Ja, ja – fuldstændig. Jeg er ikke uddannet inden for retorik eller sådan noget, men du kan jo se, at det er de samme greb. De gode mod de onde«.Ros til politikerne

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter