Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: BORBERG THOMAS
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radiomontagen går på internettet

Når montagen ikke må komme til DR, opgiver montagen DR. Derfor vil fire fyrede DR-medarbejdere sende radiomontager på nettet. Også Gyldendal ser muligheder i montagen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Radiomontagen er død! Længe leve Radiofonisk Selskab«.

Sådan lyder de første ord af det nystiftede selskabs manifest.

Hvis nogen tror, at radiomontagen ikke er andet end en genre, Danmarks Radio ikke længere har plads til i æteren, tager de fejl.

Montagemanifest Fire tidligere DR-medarbejdere har stiftet Radiofonisk Selskab, der har et formål: at bevare og forny radiomontagen. Manifestet er første fase og et bevis på, at de mener det.

I mange år har de fire bagmænd arbejdet med radiomontagen, der har indbragt dem flere internationale priser. Men laurbær er ikke til at hvile på, og DR besluttede derfor sidste år, at alle medarbejdere på nær en på Ultralyd og Dokumentarzonen ikke længere kunne bruges på DR.

De blev fyret og montagen pakket pænt væk. Tidligere redaktionsleder for montagegruppen Anders Kjærulff Christensen er en fjerdedel af Radiofonisk Selskab, og han vil nu pakke montagen ud andetsteds.

Vant til mikrofonen
»Det er mærkeligt ikke at gå med en mikrofon, som jeg har været vant til i næsten hele mit liv, bare fordi DR ikke vil have det. Vi kan ikke lade montagegenren forsvinde«, siger Anders Kjærulff Christensen.

Radiofonisk Selskab har derfor allerede åbnet en hjemmeside, som foreløbig kun indeholder manifestet og muligheden for at tilmelde sig et nyhedsbrev. Efter planen vil de åbne sluserne 1. maj, hvor siden www.radiofoniskselskab.dk skal fungere som netradio med mulighed for download. Sendefladen vil være montager, som alle er velkomne til at producere. De fire bagmænd er ikke forhippede på, at de skal være leverandører, de vil snarere sikre, at montagen har en platform at leve videre på.

Holde miljøet i live
»Det handler om at vedligeholde miljøet og give folk et sted at udtrykke sig. Og det skal være gratis, for vi ser det som en public service-forpligtelse«, fortæller Anders Kjærulff Christensen.

På sigt håber han, at selskabet vil udvide med en FM-kanal, selv om han erkender, at det bliver svært. Arbejdet med at søge støtte til den nye radiostation skal først til at begynde nu, men montører kan finde penge hos Kunstrådets Litteraturudvalg. For første gang støtter udvalget også mundtlig litteratur, som montagen hører ind under.

Men det er kun til selve ideudviklingen eller manuskriptet, montageentusiaster kan modtage støtte, understreger udvalgets formand Finn Hauberg Mortensen. Produktion eller andre udgifter til at få programmerne i æteren kan ikke støttes. Det blander udvalget sig ikke i, ligesom de ikke interesserer sig for, om projektet i sidste ende bliver publiceret. På den måde er støtten tænkt som en form for arbejdslegat. Finn Hauberg Mortensen kan dog godt se, at det kan være svært at få montagerne afsat.

»Men med de nye teknologier er der andre muligheder end monopolradioen. Og det vil vi meget gerne bakke op om«.

I den forgangne uge fortalte P1’s chefredaktør Anders Kinch-Jensen, at montagen ikke længere var en del af DR’s planer for fremtiden. Ifølge ham er montagerne for lange, de tager for lang tid at lave og er for svære at forstå for lytterne. Det argument forstår de ikke helt i Radiofonisk Selskab. Længden er blevet skåret meget ned de seneste år, og hvor det tidligere tog op til et helt år at lave en radiomontage, blev de sidste år produceret på otte uger.

»Hvis de ikke kan forstå montagen, bør de rense ørerne med en højtryksspuler. Og det vil jeg foreslå hr. Kinch-Jensen at gøre, hvis han ikke forstår den«, siger Anders Kjærulff.

Montager som lydbøger

Men hvad DR ikke ser en fremtid i, kan Gyldendal se et potentiale i. Forlaget satser i øjeblikket tungt på lydbøger, og redaktionschef Cliff Hansen fortæller, at han allerede har haft et møde omkring montager som lydbøger. Men endnu er intet konkret. »Vi er meget åbne og interesserede. Jeg tror, der er et stort potentiale i det. Men det skal selvfølgelig ikke være for smalle programmer som dem, der er blevet sendt på P1«, siger Cliff Hansen. De næste par måneder vil vise, hvor meget medvind Radiofonisk Selskab får. Men de tror på det og er allerede i gang med at bygge et studie ude på Islands Brygge. En mindre kortbølge væk fra DR Byen.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden