Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ved Sundance-filmfestivalen vandt 'An Education' den store publikumspris. Her er instruktør Lone Scherfig fotograferet ved Torontofestivalen, hvor filmen blev vist i september. Foto: Carlo Allegri/AP

Ved Sundance-filmfestivalen vandt 'An Education' den store publikumspris. Her er instruktør Lone Scherfig fotograferet ved Torontofestivalen, hvor filmen blev vist i september. Foto: Carlo Allegri/AP

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rolling Stone: Scherfigs film er et mirakel

Scenen er sat til, at Lone Scherfig kan genopstå i det internationale spotlys små ti år efter ’Italiensk for begyndere’.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lone Scherfig, den danske filminstruktør, fortsætter sit erobringstogt på fremmede egne.

Hendes nye og amerikanskproducerede film, ’An Education’, åbner i New York i denne uge, efter at den er blevet skamrost ved visninger på festivaler ved Sundance, i Berlin, Sydney, Brisbane, Toronto, Athen, Vancouver o.a.

Filmen foregår i England i de tidlige 60’ere, inden Beatles og ungdomsoprøret gjorde London så swingin’, at det halve kunne være nok.

Jenny er en 16-årig skolepige, der på vej hjem i regnen fra cellotime bliver standset af en mand i 30’erne, der giver hende et lift. Deres affære udvikler sig, og på en rejse til Paris har de sex, hvorefter sløret bliver revet fra den små Jennys øjne.

»Stilfærdigt mirakel«
Det opinionsdannende amerikanske musik- og filmmagasin Rolling Stone har allerede anmeldt filmen, ret så overvældende positivt. ’An Education’ får tre en halv ud af fire mulige stjerner:

»Et stilfærdigt mirakel af en film, hvor du hurtigt finder ud af, at nej – du har ikke set det hele før«, skriver anmelderen Peter Travers.

Han kalder den unge skuespiller Carey Mulligan »sensationel« og »en begivenhed, man ikke må gå glip af«, og den mere erfarne Peter Sarsgaard »chokerende god«.

Oscarchancer
24-årige Carey Mulligan er allerede dukket op i forsigtige gæt om, hvem der i begyndelsen af næste år render med prisen som årets bedste skuespillerinde, og amerikanske medier har haft travlt med at døbe hende »Audrey Hepburns arvtager« for hendes elegance, uskyld og sans for at inspirere rent modemæssigt.

Manuskriptet til ’An Education’ er skrevet af romanforfatteren Nick Hornby, der havde læst den ’ægte’, historiske Jennys erindringsessay om affæren med den voksne mand i magasinet Granta.

Lone Scherfig, der instruerede ’An Education’, er en af de kendteste danske instruktører i udlandet, især på grund af ’Italiensk for begyndere’, der i 2000 blev en eklatant international succes. Siden blev det til spillefilm som den delvis skotskproducerede ’Wilbur begår selvmord’ (2002) og ’Hjemve’ (2007), garneret med afsnit af ’Krøniken’.

Ikke en pædofilifilm
Om Lone Scherfig skriver Rolling Stones i sin anmeldelse, at hun »udvirker vidundere«.

»Filmen er enestående alene i kraft af de fælder, den ikke falder i. Jenny, hvor naiv hun end er, fremstår ikke som et offer«. Og Peter Travers konstaterer afslutningsvis, at ’An Education’ »fortjener sin plads helt fremme i klassen«.

Det glittede og mondæne magasin Vanity Fair er også optaget af ’An Education’, af, hvad filmen kan afstedkomme af forårsmode inspireret af London anno 1962, og under overskriften ’Lad være med at kalde ’An Education’ en pædofilifilm’ fortæller magasinet historien om den og interviewer Lone Scherfig.

Cigaretter og racisme
Det har forventeligt vakt harme i visse kredse i USA, at filmen handler om forholdet mellem en 32-årig mand og en 16-årig pige, selv om 16 faktisk er og var den seksuelle lavalder i England, men Scherfig afviser det:

»Forskellen i personernes alder var ikke det, der interesserede mig«, siger hun til Vanity Fair.

»Det er et af mange temaer i filmen. Derimod er filmen kontroversiel i sin beskrivelse af tidsperioden: Der er cigaretter, racisme, en ung pige med appetit på det seksuelle ... Alt det bidrager til troværdigheden og, på en måde, uskylden i filmen, synes jeg«.

Nick Hornby sagde efter forpremieren i New York mandag aften:

»Filmen kunne godt være foregået på et hvilket som helst andet tidspunkt og have været lige så relevant. Men 60’erne ser bare så meget coolere ud!«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden