Grethe Sønck. Arkivfoto.
Foto: Jan Grarup

Grethe Sønck. Arkivfoto.

Kultur

Kvinden på gulvet runder de 80

I 'Gæt og grimasser' måtte Grethe Sønck altid ned på gulvet for at mime alverdens dyr. I dag fylder revydronningen 80 år.

Kultur

Hun har stillet spørgsmålet igen og igen. Svaret bør være et rungende ja.

For selvfølgelig elsker Klaus-Jørgen stadig Grethe Sønck, selv om hun tvivler på hans kærlighed.

Han må da elske hende, ellers skulle han da adskille sig fra en meget stor del af i hvert fald den modne del af danskerne.I 50 år har hun stået højt placeret på smørrebrødssedlen i det folkelige Danmark.

Og selv om hun nu fylder 80, er hun stadig ikke til at stoppe. 9. juli havde hun premiere på en lille nostalgisk revy i Rødvig på Stevns, hvor hun er sammen med andre revyveteraner som Grethe Mogensen og Max Hansen under instruktion af John Martinus.

Folkelig uden at være leflende I den revy synger hun meget passende sangen ’I må ta’ mig, som jeg er’, nærmest mottoet for hendes liv og i øvrigt også titlen på hendes erindringer. Og vi har ikke spor svært ved at ta’ Grethe Sønck, som hun er. Folkelig uden at være det mindste leflende, bramfri uden at være det mindste vulgær. Trods de nu 80 år sidder stemmen stadig, som den skal, veltrænet efter et langt liv som først jazzsangerinde, senere syngepige på Bakken, masser af optrædener på blokvogne overalt i landet.

Hun havde sit eget værd
Og så altså revy, hvor hun har forgyldt både Cirkusrevyen og Nykøbing F.

I begge de revyer var hun samtidig gift med bossen, Sejr Volmer-Sørensen, men hun var bestemt ikke bare direktørens medbragte kone, hun havde sit eget værd.

Grethe Sønck er ikke kendt for at stikke noget under stolen.

Hun har åbenhjertigt ikke lagt skjul på, at ægteskabet var både storm- og svigefuldt, så det er helt glædeligt, at hun sammen med ham skabte en af sine største succeser, ’Livets gang’, visen om de to pensionisters forudsigelige dag for dag-program. Dén sad.

Kravlede rundt på quizgulvet
I tv-programmet ’Gæt og grimasser’ sad Grethe Sønck til gengæld ikke meget, hun lå mest og rodede rundt på gulvet, når hun uden ord skulle illudere krybdyr, krybskytter og andre jordstrygende fænomener.

Det var hendes idé, at Danmarks Radio skulle overtage programmet fra Sverige, fortæller værten, Erling Bundgaard, og det blev en bragende succes, ikke mindst i kraft af Grethe på gulvet.

I øvrigt foreslog hun programmet som en slags terapi, da hun var ved at synke hen i depression over Volmer-Sørensens død. Og det virkede.

Fra Søncksen til Sønck
Optrædegenet har hun ikke fra fremmede. Hendes mor forelskede sig i en italiensk sanger og rejste med ham til Paris, hvor hun blev gravid.

Men sangeren var for jaloux, så moderen rejste hjem til Danmark med Grethe i maven.

Grethe blev født i Vestjylland som Grethe Ingeborg Nielsen Hald. Moderen blev senere gift Søncksen og Grethe gjorde derefter navnet lidt mere sceneegnet som kort og godt Sønck.

Selv om det mest er i den sjove ende, Grethe Sønck har sat sine store aftryk, har hun også vist andre sider af sit store talent.

Hun har været med i flere film, bl.a. Leif Panduros ’Naboerne’, i ’Krummerne’ og så var hun med i både den første og den sidste Olsen-banden-film.

Skruer ikke ned for blusset foreløbig
På teatret har vi også set hende, bl.a. i ’Cabaret’ på Amagerscenen.

Og nu står hun altså på scenen igen. I sin anmeldelse af revyen i Rødvig skriver Jyllands Postens anmelder:

»Men først og sidst er revyen Grethe Søncks. Stor dame på lille scene. Se hende, før det er for sent. Måtte det ske sent.«

Foreløbig ser det bestemt heller ikke ud til, at Grethe Sønck skruer ned for blusset.

Stadig elsket

Når hun altså ikke lige optræder, rejser hun landet tyndt og holder foredrag. Om hvad?

»Om mit liv. Så meget jeg kan nå«, siger hun.

Nu er det altså fødselsdagen, det gælder. Den fejrer hun med en brunch her til formiddag, og dér er der garanti for god stemning. Men hun skal jo altså også optræde om aftenen i Kulturhuset i Rødvig. For fødselsdag eller ej – man svigter ikke publikum. Og hun er stadig elsket af både Klaus-Jørgen og alle os andre.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce