Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Musikeren og sangeren Natasja Saad står bag et af årets største hits 'Gi' mig Danmark tilbage' (arkivfoto).
Foto: PETER HOVE OLESEN

Musikeren og sangeren Natasja Saad står bag et af årets største hits 'Gi' mig Danmark tilbage' (arkivfoto).

Kultur

Venstrefløjen tager Natasja tilbage

Arvingerne til Natasja har givet Enhedslisten lov til at bruge hittet ’Gi’ mig Danmark tilbage’. Det sker i protest mod Dansk Folkeparti.

Kultur

Gi’ os Danmark tilbage’ lyder Dansk Folkepartis slogan, som folkene bag den afdøde sangerinde Natasja forgæves har forsøgt at få partiet til at trække tilbage.

Nu giver de i stedet Enhedslisten lov til at benytte den populære sangtitel til en politisk gadefest for tolerance, frisind og mangfoldighed i Københavns Nordvestkvarter på lørdag.

»Det er simpelthen for at skabe en modvægt til Dansk Folkepartis misbrug af nummeret. Enhedslistens budskaber er helt i tråd med Natasjas egne budskaber, så det er kun på sin plads, at vi åbner døren for dem nu«, siger Natasjas manager, Peter Skovsted.

Dansk Folkeparti bruger protestsang
Under Dansk Folkepartis kontroversielle annoncekampagne mod hovedtørklæder i maj lukrerede partiet ifølge flere reklamefolk og eksperter i ophavsret på et af årets største hits, Natasjas ’Gi’ mig Danmark tilbage’.

Nummeret er ellers en protestsang, der blandt andet går til angreb på normaliseringen af Christiania, nedrivningen af Ungdomshuset og ikke mindst Dansk Folkeparti.

Derfor har arvingerne til Natasja bedt partiet trække sloganet tilbage.

DF afviser at have stjålet slogan
Dansk Folkeparti benægter imidlertid, at partiet har stjålet fra den populære sangerinde, og afviser at efterkomme de efterladtes krav.

Sloganet findes altså stadig på partiets hjemmeside, på dets reklame i DSB’s passagermagasin, Ud & Se, og så overvejer Dansk Folkeparti desuden at benytte det til sit årsmøde i september.

Det vil betyde, at teksten bliver blæst op på store udendørs plakater, lysaviser eller togstationer rundt omkring i landet.

Ingen retssag
Folkene omkring Natasja har dog ikke umiddelbart tænkt sig at gøre mere ved sagen i denne omgang. Så nu tager de andre midler i brug.

»En retssag ville blive en langtrukken affære, og vi kan ikke være sikre på at vinde. Vi har også en formodning om, at Dansk Folkeparti har taget nummeret for at provokere, og at det gavner dem, hvis vi pisker en stemning op«, siger manager Peter Skovsted.

»Nu er der så opstået en kærkommen mulighed for at balancere Dansk Folkepartis brug af nummeret, og derfor har vi sagt ja til Enhedslisten«, siger han.

Natasja ikke et partipolitisk navn
Også op til valgkampen i november bad Enhedslisten om lov til at benytte protestsangen. For som partiets kampagneleder under valget siger:

»Sangen passede til vores valgprofil, fordi den sætter ord på den snæversynede nationalisme og ensretning, som Dansk Folkeparti er bannerførere for. Vi forsøgte at markere os på mangfoldighed og et opgør med den borgerlige kultur- og værdikamp, hvad enten den så kom til udtryk som et angreb på Christiania, Ungdomshuset eller folk med en anden tro end den kulturkristne. Og det er netop det, den sang handler om«, siger Thomas Bugge, der var kampagneleder hos Enhedslisten under valget i november.

Men folkene omkring Natasja ønskede ikke at stemple sangerinden med et partipolitisk navn.

»Natasja var helt klart rød i hjertet, og hendes holdninger var på mange måder i tråd med Enhedslistens. Men hun var en person med mange facetter, hun elskede eksempelvis også at køre i dyre biler. Hverken nummeret eller Natasja selv kunne sættes i bås med et politisk parti«, fortæller Natasjas manager.

»Men nu er sangen ufrivilligt blevet associeret med et parti alligevel. Og det reagerer vi så imod på den her måde«, siger Peter Skovsted.

Dansk Folkeparti fortsætter
Det får imidlertid ikke Dansk Folkeparti til at droppe tankerne om eventuelt at benytte sloganet til årsmødet, siger partiets pressechef, Søren Søndergaard:

»Enhedslisten og Dansk Folkeparti ligger lysår fra hinanden, og vi ligger jo ikke og bytter vælgere, så det betyder ikke noget for os, at Enhedslisten benytter det slogan«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce