Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Per Marquard Otzens tegning ved siden af arkivfotoet fra Warszawa i 1943. Se billederne i større udgave nederst. Foto: Collage

Per Marquard Otzens tegning ved siden af arkivfotoet fra Warszawa i 1943. Se billederne i større udgave nederst. Foto: Collage

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trossamfund fordømmer Politiken-tegning

Det jødiske samfund er rasende over tegning, der sidestiller israelske soldater i Gaza med nazitropper under Anden Verdenskrig.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En tegning af Politikens Per Marquard Otzen på den trykte avis' debatsider har bragt sindene i kog i det jødiske samfund i Danmark.

Tegningen udtrykker »en totalt forvrænget sammenligning«, skriver Finn Schwarz fra Det Mosaiske Troessamfunds repræsentantskab i dag i et åbent brev til chefredaktør Tøger Seidenfaden.

»Mener Politiken virkelig, som tegningen giver udtryk for, at forholdet mellem Israel og Hamas kan sammenlignes med forholdet mellem Hitlers Tyskland og Europas jøder«, hedder det i brevet.

Tegningen blev bragt i den trykte avis i onsdags som illustration til en debatside om de israelske angreb i Gazastriben.

Den viser to israelske soldater, der holder en gruppe palæstinensere i skak.

»Uforståeligt«
Harmen i Det Mosaiske Troessamfund skyldes, at tegningen øjensynlig er bygget over et foto fra den jødiske ghetto i den polske hovedstad 19. april 1943.

På fotoet ses nogle tyske soldater i færd med at genne en gruppe jøder med en lille dreng i spidsen ud af ghettoen i Warszawa.

»For Det Mosaiske Troessamfund og ikke mindst de jøder, der er overlevende efter holocaust, er det uforståeligt, at der skal foretages sådanne sammenligninger mellem Israels hærs handlemåde og nazisternes forsøg på Endlösung af det jødiske folk«, skriver Finn Schwarz.

Sammenligning er »ikke rimelig«
Chefredaktør Tøger Seidenfaden er enig med det jødiske samfund i, at sammenligningen mellem de jødiske soldater anno 2008 og de tyske soldater fra 1943 ikke er rimelig.

»Det er ikke en sammenligning, man nogensinde vil kunne finde på lederplads i Politiken. Den er stødende for alle, der har en erindring om nazismens forbrydelsers omfang og karakter«, siger Tøger Seidenfaden.

Men tegningen er ikke så grel, at det var en redaktionel fejl at bringe den, fastslår chefredaktøren.

»En proportionsløs og diskutabel historisk sammenligning er ikke det samme som antisemitisme«, siger han.

»Tegner arbejder ikke efter kommando«
Seidenfaden henviser til, at sammenligningen mellem de israelske soldaters adfærd i Gaza og nazisternes opførsel under Anden Verdenskrig i forskellige varianter har været nævnt i indlæg i langt de fleste store aviser.

Og selv om han personlig mener, at tegningen er over grænsen, »skal der være plads til synspunkter i avisen, som hverken Politiken eller Mosaisk Troessamfund er enige i eller selv ville fremsætte«.

»Politikens tegnere arbejder ikke efter kommando. Slet ikke når de tegner på debatsiderne og som i dette tilfælde illustrerer et større antal læserbreve med forskellige synspunkter på Gazakonflikten«, siger Tøger Seidenfaden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden