0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Ytringsfrihed er også en forpligtelse«

To af forfatterne bag en kunstner-indsigelse mod debattonen i Danmark, Inge Eriksen og Henning Mortensen, forklarer, hvorfor de mener, at danskerne nu må sige fra over for tonen i indvandrerdebatten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

- Tegning: Mette Dreyer

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

12 danske forfattere går i dagens avis til angreb på det, de kalder den etniske diskrimination i Danmark. Regeringen og Dansk Folkeparti er kritikkens helt centrale mål.

Forfatteren Inge Eriksen gik med, fordi hun mener, at udtalelserne i indvandrerdebatten aldrig har været værre, og at danskerne bør bruge deres ytringsfrihed til at sige fra.

»Et absolut lavpunkt«
»Det har været slemt, meget slemt, i flere år. Men jeg synes, vi er nået et absolut lavpunkt. Alle muslimer er terrorister - hvad er det for noget at sige?«.

Men det er vel ikke mange, der siger det?

»Nej, men de fylder meget i medierne. Der kommer stærke provokationer fra folk som Søren Krarup, Pia Kjærsgaard, Louise Frevert og Mogens Camre. Det hører ikke hjemme i et civiliseret demokrati at opføre sig på den måde«.

Anstændighed
Hvorfor har de ikke ret til at sige, hvad de vil?

»Det har de også, men den ret skal altså ikke primært bruges som provokation. Jeg går ind for ytringsfrihed, men nu opfordrer jeg til, at man tænker sig om og overvejer og tager ansvar for, hvilke konsekvenser der kommer ud af at udtrykke sig på den måde«.

Men hvis de mener det?

»Rettigheder har også en side, der hedder forpligtelser, og som går ud på at opføre sig som en god og anstændig borger. Gode, anstændige borgere råber ikke op med alt, hvad de mener og føler. Det hele bliver primitivt og bøjet i neon, og det, der ligger uden for neonlyset, findes ikke - for eksempel nuancerne«.

»Racistiske undertoner«
Men der er vel integrationsproblemer?

»Ja, det ved gud, der er. Men det frygtelige er integrationsproblemernes racistiske undertone, som udspringer af debatten. Mennesker, som er dårligt uddannede og ikke har ret meget sprog, er en prøvelse, men det er jo ligegyldigt, om de kommer fra Tunis eller Næstved«.

Hvad vil I opnå?

»Vi håber på en bedre diskussion, hvor nuancerne kommer med. Og at folk foretager nogle konsekvensberegninger, inden de råber op«.

»Fogh har medansvar«
Men her vil de sige, at problemet har været politisk korrekthed, hvor ingen turde siger, hvad de mener?

»Jeg har ikke snakket selvcensur. Jeg har snakket eftertænksomhed, og det er noget andet. Det har også en fantastisk betydning for debatklimaet, at vi har en statsminister, der enten bagatelliserer, latterliggør eller ikke vil svare. Han har et medansvar for den sørgelige tilstand«.

»Venstre har ansvar«
En anden forfatter bag udtalelsen, Henning Mortensen, peger også på tavsheden fra regeringen.

»Som mange andre synes jeg, vi stille og roligt har bevæget os sprogligt i retning af noget helt uantageligt, når vi taler om de fremmede i Danmark. Et parti som Venstre har ikke sagt stop over for det, der foregår i Dansk Folkeparti. At man ikke tager afstand fra nogle af de værste udtalelser er fejt og skræmmende for os alle. Jeg accepterer Venstre som et troværdigt parti, og jeg bliver bange, når der er tavshed, fordi man tager taburetklæberhensyn og lukker øjnene«.

Synes du ikke, tonen i indvandrerdebatten har været diskuteret?

»Jo, der har været debat, men man har ikke massivt sagt