0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bøger i mp3-format på vej

Lydbogen på mp3-format kan blive den oplæste bogs store gennembrud. En tyk bog kan oplæst og lagret i mp3-format ligge på en enkelt cd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Poulsen Lars
Foto: Poulsen Lars

Bøger af den svenske forfatter Henning Mankell er blandt de første forlaget Klim udsender i mp3-formatet. - Foto: Lars Poulsen

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

E-bogen blev et flop. Til gengæld ser det nu ud til, at lydbogen efter mange års tilløb kan blive attraktiv også for almindelige bogkøbere.

Fra næste år vil forlaget Klim udgive lydbøger i det digitale mp3-format, og prisen på bøgerne bliver den samme som for den trykte bog. Formentlig cirka 299 kr.

Henning Mankell
»Vi er en i en tidlig fase af projektet, men planen er at lancere de nye lydbøger til foråret med forfattere som bl.a. den svenske krimiforfatter Henning Mankell«, siger forlagsredaktør Knud Mahler fra forlaget Klim.

Gennem mange år har de danske forlag været næsten ude af stand til at sælge lydbøger til private kunder. Bibliotekerne har været nærmest eneaftager af bøgerne, der er solgt i meget små oplag. Dels har lydbøgerne været alt, alt for dyre, dels har de været besværlige at bruge, fordi de for størstedelens vedkommende kun har eksisteret på de kassettebånd, som meget få efterhånden anvender.

»Lydbogen har den tekniske udvikling med sig, og vi har jo hørt fra lande som Sverige og Tyskland, at det er et marked i vækst. Først kom lydbøgerne over på cd, og det næste trin bliver jo mp3-formatet, så det bliver endnu nemmere at benytte lydbøgerne«, siger direktør i Den Danske Forlæggerforening Ib Tune Olsen.

Ukendt marked
Markedet i Danmark er imidlertid så lille, at ikke engang forlæggerne ved, hvor stort det er. Sikkert er det imidlertid, at det stort set kun er bibliotekerne, der er aftagere af lydbøgerne, som ofte koster mellem 1.500 kr. og 3.000 kr.

En lydbogsudgave af Jens Christian Grøndahls roman 'Lucca' koster eksempelvis næsten 2.400 kr., og man skal have 12 cd'er med i tasken, hvis man vil have slutningen af historien med. I det nye mp3-format kan man medbringe én eller flere romaner, der kan aflyttes på en mp3-afspiller, man kan have med i lommen.

4-500 sider på én cd
Det er produktionsselskabet STV, der har fået forlaget Klim til at forsøge sig med det nye mp3-format.

»STV har altid haft en lille afdeling for lydbøger, nærmest af nostalgiske årsager, men vi har hele tiden troet på, at mp3-formatet på et tidspunkt ville slå igennem, og derfor har vi forberedt os på det. I dag kan vi udsende en bog på 4-500 sider på én enkelt cd, hvis vi udsender den i mp3-formatet. Det ville normalt kræve 14-16 cd'er.

Hvis man går en lille smule ned i lydkvalitet - og det er vel at mærke en forskel, en almindelig lytter formentlig ikke vil være i stand til at registrere - kan vi vel have det, der svarer til 22 cd'er liggende på en enkelt cd i mp3-format. Når vi tror meget på et gennembrud, skyldes det også, at man i dag kan købe en cd-afspiller, der også kan afspille mp3-lyd for omkring 350 kr.«, siger produktionskoordinator Karin di Martini fra STV.

Flere forlag
Hvis forlaget Klim skal få succes med at relancere lydbogen over for de danske læsere/lyttere, kræver det ifølge Knud Mahler, at forlaget i løbet af de kommende måneder får nogle samarbejdspartnere i detailhandlen. Enten hos boghandlerne eller hos supermarkederne.