0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I den virkelige verden

En filmrolle, en adoption og en skilsmisse har ændret hendes syn på verden og mennesker. Derfor donerede Hollywoodstjernen Angelina Jolie millioner af dollar til FN's nødhjælpsarbejde og vil kombinere social bevidsthed med store filmroller - som i den aktuelle 'Beyond Borders'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Angelina Jolie har fået et nyt syn på verdens problemer, og hvad der i virkeligheden er et vildt liv. - Foto: Yoram Kahana

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Jeg har da nogle idealistiske tanker om at tage ud og med mine egne hænder være med til at bygge en skole. Men jeg ved ikke, om jeg overhovedet kan klare det ... og desuden: ved at indspille film kan jeg tjene så meget, at jeg kan finansiere hundredvis af skoler. Så foreløbig fortsætter jeg med filmarbejdet og vil afsætte en procentdel af mine indtægter til nødhjælpsarbejde«.

Ordene kommer fra den stærkt opstigende amerikanske filmstjerne Angelina Jolie, 29 år. Ud over at være en af Hollywoods sprøde og kontroversielle babes - ikke mindst gennem sin rolle som den mildt sagt barmfagre computerspilfigur i våddragt Lara Croft - er hun på det seneste også blevet kendt som en meget engageret person i FN's nødhjælpsarbejde.

Hun har rejst rundt til en række flygtningelejre, har skrevet en bog om sine indtryk, doneret millionbeløb i dollar, har adopteret en dreng fra Cambodja, er udnævnt til goodwill-ambassadør for FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og har nu også hovedrollen i en dramatisk film om nødhjælpsarbejde, 'Beyond Borders'.

Men hvor dybt stikker engagementet, når projektørlysene slukkes, og medierne ikke lige er til stede?

Selv om en halv times samtale med et menneske ikke er alverden, så giver hun ikke indtryk af at være overfladisk eller pr-søgende, da vi møder hende til et interview i London, i anledning af premieren på 'Beyond Borders'. Interviewet er en såkaldt junket - det vil sige, at fem-seks journalister sidder ved borde i en stor konferencesal på et hotel, og så går interview-'ofrene'- en række skuespillere, producere og instruktør - på rundtur.

Men der kommer ligesom mere 'nerve' på, da Angelina Jolie når hen til mit bord. Hun er som så mange andre store filmstjerner noget mindre i statur i virkelighedens verden end oppe på det store hvide filmlærred. Hun er ikke specielt glamourøst klædt på, men hendes kendetegn, de store læber, øjnene, det lange flotte brune hår og en slank og velproportioneret krop, er jo udsmykning nok.

Den virkelige verden
Hun smiler venligt, men får den alvorlige mine på, da jeg beder hende forklare, hvordan hun er blevet så engageret i noget så fjernt fra Hollywood som nødhjælpsarbejde. Det viser sig, at det netop er arbejdet med 'Beyond Borders', der blev den udløsende faktor.

»Jeg læste manuskriptet for fem år siden. Jeg vidste på det tidspunkt ikke meget om hungersnød og flygtningelejre. Jeg blev ret bevæget, græd faktisk og var opsat på at lave filmen, men i første omgang kunne der ikke skaffes penge.

Jeg var imidlertid blevet så interesseret, at jeg begyndte at læse bøger om emnet og brugte så et årstid på at rejse rundt til flygtningelejre i Sierra Leone, Tanzania, Cambodja, Pakistan og Ecuador. Ligesom den kvinde, jeg spiller i filmen, skete der en totalt forandring med mig, da jeg oplevede de ufattelige lidelser, som folk udsættes for rundt omkring i verden. Ikke blot ude i fjerne steder, men nærmest lige uden for vores egen gadedør«.

Hvad er det, der har gjort dig så engageret, at du også på et personligt plan har involveret dig?

»Måske skyldes det, at jeg selv har været i disse lejre og ikke blot set det på en tv-skærm. Jeg er under alle omstændigheder taknemlig over, at jeg har været i stand til at blive involveret i disse ting og måske kan gøre en forskel og få ændret nogle af disse forfærdelige ting. For mig har det også været en slags opsummering af, hvad jeg egentlig er for et menneske.

Jeg har aldrig været i terapi, så jeg kan ikke forklare, hvad der sker når, man ændrer sig så dramatisk, men jeg ved bare, at jeg har åbnet mig over for andre