0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skiftedag for populær hal

Københavns Kommune vil udleje Øksnehallen på Vesterbro. Stedet har givet underskud, men det risikerer med en kommerciel ledelse at miste sin værdi, frygter blandt andre medarbejderne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Københavns Kommune vil udleje Øksnehallen på Vesterbro. Stedet har givet underskud, men det risikerer med en kommerciel ledelse at miste sin værdi, frygter blandt andre medarbejderne. - Arkivfoto: Thomas Borberg

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Københavns Kommune vil ikke længere tage økonomisk hånd om et af byens attraktive og populære udstillingssteder. Efter flere år med underskud og mere end halvandet års politiske trakasserier optræder Øksnehallen på Vesterbro i dag i de store dagblades annoncespalter.

Anledningen er ikke den aktuelle og i øvrigt kommunalt støttede udstilling med graffitimalere, men derimod en beslutning om, at stedet skal forpagtes.

Stolte og frustrerede
»Vi er superstolte af det, vi har skabt, og det er frustrerende og ærgerligt, at kommunen ikke vil støtte og give et så centralt beliggende sted en chance. Man har ikke været interesseret i en ordentlig dialog med os om, hvad Øksnehallen skal stå for, og hvad vi kan gøre for at fjerne underskuddet«, siger pressechef Lisbeth Juul.

»Til gengæld har vi selv skabt en profil i kombinationen af erhverv og kultur med udgangspunkt i de ting, der omgiver os i hverdagen. Vi har søgt at fastholde et højt kvalitetsniveau og gennemføre originale og gerne lidt skæve arrangementer, der ikke kører andre steder. Vi er f.eks. ikke galleri eller kunstmuseum. Vi kunne ikke drømme om at sige ja til en erotikmesse, og efter nogle tidlige erfaringer har vi i erhvervssammenhæng sagt nej til f.eks. en VVS-messe. Den var for grim«.

»Den aktuelle udstilling med billeder af graffitimalere er et af de mindre arrangementer, men vi medvirker gerne til at få skabt en dialog med de folk, der ellers er så udskældte«, siger Lisbeth Juul.

De fik i øvrigt 10.000 kroner af kommunen til materialer. Lokalet stiller Øksnehallen til rådighed, og i hallens ledelse frygter man, at et arrangement som dette ikke vil have en chance med en mere kommerciel virksomhed som forpagter.

Nye ejere
Blandt kandidaterne nævnes Herning Kommunes Messecenter Herning, der gerne vil have fodfæste i København, DGI-Byen, der er nabo til Øksnehallen, og Bella Center, der har en direkte forbindelse til Københavns Kommune. Den ejer knapt 20 procent at foretagendet, og overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og kommunens administrerende direktør Erik Jacobsen sidder i centerets bestyrelse.

Det har medvirket til hårdnakkede forlydender om, at Bella Center allerede har gjort forberedelser til at overtage forpagtningen. Det afvises af centerets direktør, Arne Bang Mikkelsen.

»Vi har hørt, at Øksnehallen vil blive sendt i udbud. Det er ikke sikkert, at vi byder. Det afhænger af vilkårene. Og med i billedet hører, at Øksnehallens størrelse kraftigt begrænser, hvad man kan bruge den til. Måske til nogle events i forbindelse med vore andre arrangementer, men under alle omstændigheder vil vi i givet fald ikke putte penge i en sag som den, der kører nu. Det går ikke, hvis foretagendet skal være rentabelt«, siger Arne Bang Mikkelsen.

Underskud på mellem en og to millioner
Øksnehallens underskud har normalt ligget mellem en og to millioner kroner. Stedet kom på den politiske dagsorden i 2001, da tallet blev ekstraordinært stort. Borgerrepræsentationen vedtog i maj 2002 at sende hallen i udbud, og på et møde i torsdags i Kultur- og Fritidsudvalget blev sagen endeligt afgjort.

I hele perioden har der med skiftende flertal