0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Når fans bliver farlige

En kvinde troede, at hun var gift med Naser Khader. En anden havde et forhold til Jørgen de Mylius - i sin fantasi. I starten var fansene bare ivrige, så blev de pågående og insisterende. De kaldes stalkere og kan forfølge deres ofre i årevis.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Stalkeren kan holde ved i mange år, og det nytter ikke noget at begynde at diskutere med vedkommende. Den eneste måde at slippe fri er ved at ignorere personen, lyder rådet til de kendte. Arkivfoto

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det stod skrevet i stjernerne, at hun skulle være sammen med Danmarks popprins, Jørgen de Mylius. Hun havde læst det på himlen, og hvis hun bare blev ved med at fortælle ham det, skulle han nok forstå det en dag.

Gennem fire år forsøgte hun. Først fra tilskuerpladsen til hans tv- og radioproduktioner. Hun passede ham op bagefter og begyndte at snakke med ham. Så begyndte hun at tage med ham på turné. Dukkede op i Jylland, hvis han optrådte, og skrev store bunker breve til ham. Mærkelige breve med billeder af sig selv. Hun slog følge med ham, når han gik til købmanden, og sludrede med ham om, hvilken mad de skulle have i aften. Som om de var kærester.

Fanatiske fans
Jørgen de Mylius havde fået selskab af en stalker, det engelske udtryk for en fan, der på fanatisk vis forfølger sit idol. Stalking er et begreb, som kendte verden over har stiftet bekendtskab med, og det eksisterer også i Danmark. Forfølgelserne kan være både fredelige og voldelige. Fælles er dog, at personen på en eller anden måde er syg.

Den kvinde, der fulgte efter Jørgen de Mylius, havde gået til psykolog i mange år. Det opdagede han først meget senere, fordi han aldrig indlod sig på at snakke med hende, i stedet fulgte han ubevidst det råd, psykologer giver til forfulgte folk: at ignorere forfølgeren. Det er det eneste nej, de forstår.

Kogte over
Kun en enkelt gang gik det galt. Det var på Dyrehavsbakken, kvinden løb efter Jørgen de Mylius, mens hun snakkede højlydt om et eller andet løfte, han havde brudt. Han havde travlt, var stresset over at skulle nå en færge. Og kogte over.

»Jeg råbte ad hende, da hun greb fat i min arm. I dag fortryder jeg det, men det var så frustrerende, at hun hele tiden var der og snakkede til mig. Folk på Dyrehavsbakken må helt sikkert have set mig som den onde og hende som staklen«, siger Jørgen de Mylius.

Flyttede ind i sommerhuset
Trods optrinnet lod kvinden sig ikke afskrække. Hun blev ved med at sende breve, hvor hun skrev alle mulige almindeligheder, som om de havde kendt hinanden altid. En sommer fandt hun ud af, hvor han havde sommerhus, og så flyttede hun derop. Hun camperede på Jørgen de Mylius' terrasse og hængte børnetøj op på en snor.

»Hun legede, at vi havde børn sammen. Jeg fik politiet til at smide hende ud, men hun kom jo bare tilbage, og betjentene kunne ikke blive ved med at køre til mit sommerhus«.

Så længe kvinden ikke opførte sig truende, var der intet, den efterhånden ret utålmodige Jørgen de Mylius kunne gøre. Derfor begyndte han at læse hendes breve for at se, om hun ikke truede ham lidt. Et eller andet sted. Men han fandt intet i den retning, kun elskværdige, søde og kærlige sætninger fra en kvinde, der oprigtigt troede, at hun var hans kæreste.

»Det er din kone«
Den amerikanske psykiater Doreen Orion er forfatter til bogen 'I know you really love me', som handler om stalking. Hun har læst et hav af undersøgelser omkring emnet og er selv blevet forfulgt af en af sine egne kvindelige patienter.

Doreen Orion står bag hjemmesiden 'antistalking.com', der giver råd til ofre for fanatiske forfølgelser. Den kvinde, der forfulgte Jørgen de Mylius, passer til hendes beskrivelse af en desillusioneret forfølger:

»Den type forfølger har ofte haft ingen eller næsten ingen kontakt med deres idoler, og de lider tit af en psykisk sygdom. De tror, at de på en eller anden måde hører sammen med den kendte, at den kendte elsker dem, selv om de ikke kender hinanden«.

Jørgen de Mylius' stalker indstillede først jagten, da han fandt ud af, at hun gik til psykolog. Psykologen sendte på Jørgen de Mylius' opfordring et brev til politiet, som til sidst tog en snak med kvinden