0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lehmann Martin,,,Politiken
Foto: Lehmann Martin,,,Politiken

»Jeg skulle nok i første omgang have sagt nej til at gå på skærmen«, siger Bille August

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

August afbrød tv-interview

Indslag om situationen i Irak overvældede Bille August.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det var situationen omkring Irak, der var årsag til, at filminstruktøren Bille August tirsdag aften for åben skærm afbrød et interview og uden forklaring udvandrede fra DR 2's Deadline.

Studieværten Barbara Gram havde ham i studiet i anledning af hans engagement i en udstilling på Statens Museum for Kunst om sølvsmeden Georg Jensen, men få minutter inde i et i øvrigt ukontroversielt interview erklærede han:

»Jeg er ked af det, men jeg kan ikke gennemføre det her«.

Optaget af Irak-krigen
Til Politiken forklarer Bille August, at han nok begik den fejl, at han sad i studiet og fulgte det indslag, der blev sendt, umiddelbart før han selv skulle på skærmen. Det handlede om Irak og om amerikanske soldaters drab på diktatoren Saddam Husseins to sønner.

»Iraksagen optager mig meget. Jeg er både oprørt og forarget over de ting, der er foregået, og alle disse ting hvirvlede rundt i hovedet på mig, da Barbara Gram stillede mig det første spørgsmål. Pludselig følte jeg, at mine projekter var så uvæsentlige i forhold til det andet, at jeg blev ukoncentreret og måtte afbryde. Jeg var ikke nervøs, og jeg fik heller ikke noget ildebefindende. Jeg var simpelt hen blevet alt for distraheret«, siger Bille August.

Dødsstraf over fremmede statsledere
Den verdenskendte filminstruktør finder det »dybt problematisk, at det er ultrareaktionære kræfter i USA, der sætter dagsordenen på verdensplan«.

»Vi har altså en præsident Bush, der indfører dødsstraf over for andre statsledere i verden. Det finder jeg meget, meget betænkeligt, og det er også meget problematisk, at Danmark på et meget spinkelt grundlag har tilsluttet sig sådanne holdninger. Ved nærmere eftertanke skulle jeg selvfølgelig have forklaret seerne alt dette, men det var jeg altså ikke i stand til«.

Burde have sagt nej
Efter Bille Augusts bratte farvel udtrykte en synligt overrumplet Barbara Gram håb om, at Deadline kunne vende tilbage til Bille August ved en senere lejlighed. Men det bliver ikke foreløbig.

»Jeg har sommerferie lige nu. Har skruet ned for blusset, og skulle nok i første omgang have sagt nej til at gå på skærmen«, siger Bille August, der efter ferien ud over arbejdet med Georg Jensen-udstillingen bl.a. skal færdiggøre en tv-udgave af sin roste opsætning af Lars Norén-stykket 'Detaljer' på Det Kongelige Teater og forberede en international storfilm om H.C. Andersen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden