Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kæmpetuborg bliver ikke fredet

Den 30 meter høje og 115 år gamle grønne Tuborgflaske ved Tuborgs gamle bryggerier på Strandvejen bliver ikke fredet, skriver gratisavisen Urban.

Kultur

Den 30 meter høje og 115 år gamle grønne Tuborgflaske ved Tuborgs gamle bryggerier på Strandvejen bliver ikke fredet, skriver gratisavisen Urban.

Det har Det Særlige Bygningssyn, som rådgiver kulturministeren i spørgsmål om bygningsbevaring, afgjort.

»Hvis det kun handlede om, hvor sjælden eller ekstraordinær den her flaske er, så scorer den som et kuriosum meget højt. Men man ser også på intaktheden, hvor meget original substans der er tilbage i den her bygning - og der har man skønnet, at der er for mange ændringer i forhold til den oprindelige flaske,« forklarer kunsthistoriker Elisabeth Buchwald, der er sagsbehandler i Kulturarvstyrelsen, til Urban.

'Et vartegn i bybilledet'
Fredningssagen blev rejst af Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Foreningens formand er ked af, at Tuborgflaskens kulturhistoriske værdier ikke er tillagt større vægt.

»Tuborgflasken er et meget spektakulært kulturhistorisk minde, en del af vores industrihistorie og et vartegn i det københavnske bybillede. Derfor må den ikke forsvinde. Huse af den alder har også fået nye vinduer eller tagsten, og flasken har jo ikke ændret skikkelse,« siger Klaus Eggers Hansen.

Flasken skal males
Elskere af verdens formentligt største Tuborg skal dog ikke bekymre sig om den grønnes fremtid. Carlsberg-koncernen har ikke længere planer om at skrotte den, siger informationschef Margrethe Skov.

»Faktisk skal den snart males, det trænger den til,« fortæller hun til avisen.

Politiken.dk

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce