Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

prist. Filminstruktør Nils Vest har boet i mange år på Christiania og har fungeret som talsmand for fristaden. I aftes modtog han Europa Nostra-prisen i Istanbul.
Foto: THOMAS BORBERG

prist. Filminstruktør Nils Vest har boet i mange år på Christiania og har fungeret som talsmand for fristaden. I aftes modtog han Europa Nostra-prisen i Istanbul.

Kultur

Dansk dokumentarist får international kulturarvspris

Filminstruktør Nils Vest har modtaget EU's Europa Nostra-pris i Istanbul.

Kultur

Den europæiske paraplyorganisation for 250 kulturarvsorganisationer, Europa Nostra, gav i aftes stor hæder og en pæn check på 10.000 euro til den danske dokumentarist, filminstruktør m.m, Nils Vest.

Europa Nostras nyudpegede præsident, den verdensberømte tenor Placido Domingo, uddelte den særlige ærespris, Grand Prix 2010, til Nils Vest for »en særlig dedikeret indsats« i forbindelse med organisationens årskongres i Istanbul.

»Jeg er meget glad for æren, ikke mindst fordi prisen kommer fra fagfolk på højeste niveau, når det gælder bevarelse af kultur og bymiljøer i Europa«, siger Nils Vest over telefonen fra Istanbul.

LÆS MERE OMEuropa Nostra ( eksternt link)

Christiania på dagsorden
Nils Vest er kendt for en stribe film om arkitektur og bygningskultur om bl.a. Vor Frue Kirke, Rosenborg og fristaden Christiania, og han har i næste uge premiere i Grand Teatret på en film om Martin Nyrops rådhus i Københavns centrum, 'Et rådhus til alvor og fest'.

Desuden er Nils Vest kendt som mangeårig beboer på Christiania, som han også har kæmpet indædt for gennem sit filmværk.

Nils Vest beretter, at netop Christiania var på dagsorden i Istanbul. Museumsdirektør Niels-Knud Liebgott fra Rosenborg Slot holdt nemlig et foredrag på kongressen med titlen »Ny brug af gamle fæstningsanlæg«, og det foredrag var Christiania en naturlig del af.

»Ingen dansk respekt for bygningshistorisk kultur«
»Der var stor interesse for Christiania på kongressen. Og det var smukt at se fotos af Christiania projiceret op på væggen i kæmpestørrelse under foredraget«, siger Nils Vest.

»Derudover gjorde det indtryk på mig at se, hvor stor interessen er for bevaring, restaurering og istandsættelse af bygninger og bymiljøer i lande som Italien, Frankrig og Tyskland, mens det er påfaldende, hvor lidt man gør i Danmark. Vi har slet ikke den samme respekt for vores bygningshistoriske kultur i Danmark«, mener Nils Vest.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce