Phelps. Den store amerikaner i sit rette element under en konkurrence i weekenden, som han naturligvis vandt. Michael Phelps fylder 25 år i dag.
Foto: REMY DE LA MAUVINIERE/AP

Phelps. Den store amerikaner i sit rette element under en konkurrence i weekenden, som han naturligvis vandt. Michael Phelps fylder 25 år i dag.

Kultur

En enestående vandhund fylder 25

Amerikansk fænomen har stadig tid til at udvide bunken med medaljer.

Kultur

14 gange har han stået øverst på OL-medaljeskamlen.

37 gange har han barberet hundrededele af eksisterende verdensrekorder. Seks ud af de seneste syv år er han kåret til verdens bedste svømmer.

Michael Phelps, som i dag fylder 25, er den type sportsmand, som præsidenter gerne vil fotograferes sammen med. Og så er han noget så usædvanligt som en svømmer, der tjener tocifrede millionbeløb på sponsorkontrakter.

Masser af OL-guld
Men mange, selv folk der ikke interesserer sig for svømning, kender til Phelps og hans bedrifter i vandet.

Phelps brød for alvor igennem ved OL i 2004 i Athen, hvor han tangerede den eksisterende medaljerekord ved at vinde seks gange guld og to gange bronze.

I Beijing 2008 gentog han kunststykket, men denne gang holdt han sig til det ædleste metal: Otte gange guld. Fuldt hus til den unge amerikaner.

Enestående fysik
Med en højde på 193 cm og et vingefang på hele 201 cm skyder Phelps sig gennem sit foretrukne element.

De opsigtsvækkende resultater har han opnået gennem benhård træning og en enestående fysik.

To til fem timer tilbringer han dagligt i det klorholdige vand, mens det meste tid på landjorden går med at hvile og indtage enorme mængder næring:

Phelps spiser ikke mindre end fire til fem gange så meget som en almindelig mand for at holde trit med sit skyhøje stofskifte.

Som barn led han af opmærksomhedsforstyrrelsen ADHD, og det var netop rastløsheden og hyperaktiviteten, der pressede ham ned i svømmebassinet, hvor han kunne få afløb for den overskydende energi.

Foto med hashpibe
Moderen har selvfølgelig skrevet en bog om hans opvækst med gode råd til, hvordan man hjælper sit barn med at holde fokus.

Michael har dog ikke kun været mors dreng.

I 2004, som 19-årig, blev han taget i spirituskørsel, og i begyndelsen af 2009 var den gal igen, da et foto kom frem, hvor han havde lidt for tæt kontakt til en hashpibe.

Sidstnævnte episode kostede ham i øvrigt tre måneders karantæne fra konkurrencesporten.

Mere spænding i Phelps' konkurrencer
Det seneste år har Phelps resultater i vandet været en anelse mere beherskede.

Om det er karantænens skyld, eller om forklaringen skyldes en ændret træningsstrategi med mere fokus på sprinten, er ikke til at sige.

I hvert fald er der igen kommet mere spænding om resultatet af de løb, han deltager i, og den unge amerikaner må endnu engang til at bevise, at han ikke blot hviler på laurbærrene.

For som 25-årig er der endnu tid til at udvide bunken med medaljer og verdensrekorder betragteligt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce