Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ende. Den nye arrangør, Rainer Schaller: »Det er slut med Love Parade«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nekrolog over en kærlighedsfest

Love Parade startede med en drøm om frihed og samhørighed, men endte i panik og med 19 dræbte.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Love Parade er lukket for altid.

Arrangørerne har droppet festen, efter at der udbrød panik ved en adgangstunnel til festpladsen i Duisburg i Tyskland. 19 mennesker blev mast ihjel i masserne, og 511 er kommet til skade.

Indtil videre er der ingen klare svar på alle spørgsmålene, selv om beskyldningerne fyger mod arrangører og bystyre: Festpladsen var for lille, kun godkendt til 250.000 og ikke til de over 1 million mennesker, som aviser anslår var der.

Tidligere arrangører af paraden kalder det »en dødelig fejl«, at gæsterne kun kunne komme til og fra pladsen gennem den samme tunnel.Med dødelig tragedie og hundeslagsmål ender kærlighedsparaden nu.

Sådan havde ingen forudset det tilbage i 1989, hvor den unge dj Matthias Roeingh og en række venner besluttede sig for at starte Love Parade:

»Vi havde en drøm: at musikken kunne binde mennesker tæt sammen, hen over alle mure, ud på alle kontinenter. Det var sommeren med den første Love Parade«, husker Roeingh tilbage i en artikel i Der Spiegel for et år siden. Roeingh går også under navnet Dr. Motte.

Det store cirkus
Første år var der kun 150 mennesker, men året efter, da Muren var faldet, kom der 2.000. Tallet blev næsten tredoblet år for år, og folk fra udlandet begyndte at strømme til. I 1999 festede halvanden million mennesker til Love Parade.

Midt i 90’erne begyndte Kenneth Broxgaard at komme til Love Parade. Han havde dj’et siden starten af årtiet, og nu ville han opleve, hvad det drejede sig om.

»Det, der trak, var at komme til Berlin og opleve det store cirkus«, siger han.»Hele byen er omdannet til en stor festcentral. Der kører lastbiler rundt i gaderne, og der er musik på hver lastbil – der var en euforisk stemning. Jeg var 20 år og helt oppe og køre. Vil man have fest og god musik, så er det helt klart stedet at tage hen«.

Da Kenneth Broxgaard var der i 90’erne, mærkede han ikke meget til, at han ikke bare var til en fest, men faktisk til en demonstration. Arrangørerne havde nemlig sørget for at melde eventen som en politisk demonstration, så de ikke selv skulle stå for oprydningen.

Demonstration eller virksomhed?
Det ændrede sig dog i 2001, hvor bystyret i retten fik medhold i, at Love Parade ikke både kunne være en demonstration og et registreret varemærke, der krævede penge fra andre, der brugte navnet Love Parade.

I de tidlige 00’ere gæstede en anden dansk dj, Carsten Feltman, Love Parade. I 1999 var han der som gæst, og året efter var han dj på en af de udsmykkede lastbiler – de såkaldte ’floats’.

»Det, der gjorde størst indtryk, var, at Love Parade var en samling af alle slags mennesker. Selvfølgelig først og fremmest mennesker, der elskede techno og house og sådan noget musik, men der var også gamle, folk i rullestole, familier med små piger på skuldrene. Kærligheden var til stede – det levede meget op til den ånd, det var lavet i«, husker han.

En anden ting, han husker tydeligt, var organiseringen.

»Det var utroligt godt planlagt. Vi skulle have ni sikkerhedsfolk med, når vi skulle køre en vogn. Inden da havde vi sendt vores idégrundlag, så de vidste det hele i forvejen. Der var også en repræsentant for Love Parade udstationeret på hver vogn, og det hele virkede meget organiseret«.I 00’erne blev arrangementet mere og mere professionaliseret. Der kom flere reklamer og sponsorkroner til, og festen blev hegnet af, men alligevel slog det ikke til. Antallet af deltagere faldt, og paraden i 2003 blev den sidste med de oprindelige folk ved roret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I mellemtiden havde ideen om en elektronisk kærlighedsparade bredt sig til hele verden, fra Sydney til Santiago blev der nu holdt parader.

Genfødsel og endelig død
I februar 2006 kunne man læse, at Love Parade ville genopstå. Fitnesskæden McFit havde meldt sig som hovedsponsor og var villig til at betale for gildet.

Det år var Kenneth Broxgaard med igen og spillede fra en vogn, der præsenterede den københavnske elektroniske scene. Under sloganet ’The Love is Back’ strømmede 1,2 millioner mennesker til Berlin.

»Når jeg sammenligner med midthalvfemserne, synes jeg egentlig ikke, at arrangementet havde ændret sig meget. Det virkede bare mere professionelt. Ud over det synes jeg, at det var meget det samme«.

Allerede året efter nåede paraden ikke at få den nødvendige tilladelse til at finde sted i Berlin, og derfor besluttede arrangørerne sig for at flytte hele menageriet til Ruhrdistriktet de næste fem år.

Det førte til store fester i Essen og året efter i Dortmund, hvor publikumsrekorden blev slået med 1,6 millioner deltagere.

Den danske festdeltager Eddie Krimm var der begge år og mener, at det var, som om festen mistede lidt af sit internationale format af at flytte ud af Berlin.

Han husker også ubehagelige situationer, når folk stimlede alt for tæt sammen for at se lastbilerne komme forbi.

I de samme år var eventmageren Dominik Zawadzki Love Parades danske repræsentant, og han husker på den stramme tyske organisering og effektivitet.

»Klokken 8 morgenen efter var alle glasskår fejet op. Du kunne ikke se, at der havde været en million mennesker dagen før«, husker han.

Slut med Love Parade
Alle, som Politiken har talt med, er meget overrasket over, at det kunne gå så galt i Duisburg i år, når nu deres billede af Love Parade var, at de var topprofessionelle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tilbage står nu blot, at det utænkelige skete alligevel.

Den nye arrangør, Rainer Schaller, formulerede det således:

»Love Parade har altid været en fredelig begivenhed og en glad fest, men vil for altid være overskygget af tragedien. Det er slut med Love Parade«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden